Solsona acollirà campanyes periòdiques de recollida de plasma

Per la seva tradició de donant, és una de les poblacions escollides pel nou projecte del Banc de Sang i Teixits per aconseguir l’autosuficiència en plasma per cobrir les necessitats dels malalts de Catalunya. Les campanyes es faran durant tot l’any i la primera serà el proper dimarts 18 a la sala polivalent de ¾ de 10 a 2 i de ¾ de 4 a 9 del vespre. Per participar-hi, cal reservar hora a través del web donarsang.gencat.cat/plasma.

Les proteïnes del plasma són essencials per tractar malalties que generen problemes de coagulació i en el sistema de defenses. A Catalunya no hi ha prou plasma, que s’ha d’importar dels Estats Units. Pel que fa als donants, cal complir els mateixos requisits que per donar sang: tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i no estar embarassada. Es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l’any. La donació dura uns 45 minuts i es tracta d’extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

També calen donacions de plasma de persones que hagin superat la Covid-19. S’ha demostrat que si s’administra plasma a un malalt en fase inicial, pot millorar la progressió de la malaltia. En aquest cas, a part de tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos, no es pot haver estat transfós, haver superat la malaltia fa més de 28 dies i tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia. En el cas de les dones, cal no haver estat mai embarassada. Per demanar cita prèvia, cal fer-ho a través del web donarsang.gencat.cat/plasmacovid19.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *