Investigadors del CTFC analitzen si un tipus de gestió forestal pot frenar la reducció del cabal dels rius

En els últims 25 anys, la superfície forestal ha crescut un 10% mentre que els cabals dels rius han disminuït entre un 5 i un 10% cada dècada des dels anys 70. En el cas del riu Aigua d’Ora, afluent del Cardener, la reducció del cabal encara s’ha aguditzat més i se situa a l’entorn del 14% cada 10 anys. Aquesta situació, sumada al canvi climàtic i a la poca gestió forestal, fa que el futur sigui cada cop més negre.

És per això que l’ens de recerca solsoní i l’Agència Catalana de l’Aigua han engegat un projecte per estudiar si fent una gestió forestal ecohidrològica es pot aconseguir que els boscos no necessitin tanta aigua i, per tant, s’incrementi l’aportació d’aigua als rius fins a un 30%. Una de les investigadores del grup de Boscos i Aigua, Paula Martín, exposa la situació:

Els experts també creuen que una gestió forestal encarada a reduir la densitat d’arbres també pot ajudar a tenir més aigua disponible per al consum i a fer més resilients els arbres en cas d’incendi.

D’altra banda, una altra de les investigadores del grup de Boscos i Aigua, Gemma Piqué, diu que la reducció de cabals pot afectar l’ecosistema dels rius:

Piqué posa com a exemple que quan hi ha menys crescudes de rius, els sediments no es mobilitzen i, conseqüentment, disminueixen els hàbitats d’algunes espècies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *