La Generalitat declara l’avenc Montserrat Ubach de Canalda com a Espai d’Interès Geològic de Catalunya

És el primer avenc del país que s’incorpora en l’inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya des del 2004 i el tercer del Solsonès. Recordem que anteriorment ja s’hi havien inclòs les Discordances Progressives de Sant Llorenç de Morunys, descrites per Oriol Riba el 1973, i l’Anticlinal d’Oliana, compartit amb l’Alt Urgell. Tots tres formen part del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès-Alt Urgell.

L’inventari, sorgit el 1999, inclou una selecció dels millors llocs d’interès geològic del país que testimonien l’evolució geològica del territori català i que cal preservar com a patrimoni geològic. El doctor en Geologia Josep Maria Mata-Perelló destaca la importància de l’avenc Montserrat Ubach i d’aquest reconeixement:

L’avenc, de 202 metres de desnivell vertical, rep el nom de la primera exploradora, l’espeleòloga Montserrat Ubach, que hi va accedir per primera vegada amb els seus pares el 1963. Per baixar-hi calen coneixements i el material adequat però les boques es poden contemplar des del Camí Ral de Baix que uneix Cavallera amb Canalda. Per descobrir-ne l’interior es pot acudir al Museu-Centre d’Interpretació de la Vall de Lord, a Sant Llorenç, on hi ha una exposició permanent amb explicacions divulgatives, vídeos i llibres de l’avenc Montserrat Ubach.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *