Fins ara, no hi ha casos documentats de transmissió del coronavirus d’animals a persones

Ha llençat aquest missatge de tranquil·litat aquest matí a La Central Maite de Febrer, veterinària del centre La Mascota de Súria. Davant l’aparició de diverses notícies alarmants en diversos mitjans, De Febrer ha aclarit que hi ha un únic cas, d’una tigressa del zoo de Nova York, que ha donat positiu en el test després que li passés el seu cuidador, que també era positiu. Subratlla que aquest cas demostra que la malaltia pot passar dels humans als animals però no a la inversa. Amb tot, la veterinària reconeix que és una malaltia molt nova i poc estudiada i que caldrà veure com evoluciona.

Un altre tema de debat al voltant dels animals i les mesures de prevenció de contagi de la Covid-19 són els passejos dels gossos. Maite de Febrer aconsella treure els animals en bon estat de salut els cops que sigui necessari, que serà més sovint ja que la normativa estableix passejos més curts. No és partidària de l’ús de mascareta en gossos, però advoca a seguir les recomanacions del Col·legi de Veterinaris:

Una altra possibilitat és desinfectar les potes de l’animal amb una dilució de 20 mil·lilitres de lleixiu per cada litre d’aigua, que elimina el virus per complet, i eixugar-li les potes en acabar. També hi ha l’opció de desinfectar altres zones que poden haver estat en contacte amb el terra amb tovalloletes com és el cas de la cara o les cues quan són llargues.

Maite de Febrer ha reivindicat el paper dels veterinaris com a professionals sanitaris que fan un servei essencial tant pel que fa a la cura d’animals de granja, clíniques, laboratoris, cadenes alimentàries o llocs on es manipulen i es venen aliments. Defineix com a urgències veterinàries una ferida per una baralla, un animal que s’ha menjat un objecte o uns vòmits de causa desconeguda. En aquest cas, recomana trucar abans a la clínica veterinària per concertar visita, ja que en molts casos s’ha reduït l’horari arran de l’estat d’alarma. S’aconsella acudir a la clínica només una persona per animal i es prenen les mesures de distància i de protecció amb equips de protecció individual pertinents. Cada centre escull si fa visites a domicili o no, ja sigui en cas de persones grans o de risc que tinguin algun animal malalt. En canvi, el que s’ha prohibit són els treballs com el rentat de gossos o la perruqueria, considerats no essencials.

             

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *