Equipaments públics tancats i dues setmanes sense mercat, entre les mesures aplicades a Solsona per evitar la propagació del coronavirus

De moment, no hi ha cap cas detectat a la comarca, però això podria canviar les properes hores, una vegada es coneguin els resultats de proves a què s’han sotmès alguns ciutadans. De totes maneres, a banda d’aturar l’activitat a tots els centres educatius per decret del Govern de la Generalitat, durant almenys 15 dies el consistori ha decidit tancar els equipaments municipals com la biblioteca, el complex poliesportiu, l’Escola de Música, l’Oficina Jove o la Sala Polivalent. La situació és de nivell 1 d’emergència del Pla Procicat de malalties emergents.

Pel que fa al propi Ajuntament, s’ofereixen serveis mínims i es prioritza l’atenció al públic telefònica i telemàtica. Així, es demana a tothom que vulgui fer una consulta als serveis municipals que ho faci trucant al 973 48 0050 de dilluns  a divendres de 2/4 de 9 del matí a 2/4 de 3 de la tarda, o bé enviant un correu electrònic a ajuntament@ajsolsona.cat.

Una altra mesura és la suspensió del mercat setmanal almenys aquest divendres i el vinent, tot i que sí que es mantindrà el del dimarts en tant que és molt més reduït i comporta menys afluència de gent.

Pel que fa a les defuncions, el tanatori queda restringit a l’ús dels familiars de les persones difuntes i, quant als funerals, es demana a tothom que transmeti el condol d’altres maneres que no sigui presencialment i s’eviti al màxim el contacte físic.

Entre altres conseqüències de l’excepcionalitat de la situació, hi ha la suspensió de les activitats de la gent gran programades per l’Ajuntament, de les activitats culturals que estaven previstes en equipaments públics, així com  dels entrenaments i les competicions esportives. Cal prendre consciència de la necessitat de totes aquestes restriccions preventives, que és probable que vagin a més, per reduir el risc de contagi i per contenir l’epidèmia del coronavirus. Sentim l’alcalde de Solsona, David Rodríguez:

Entre altres equipaments públics que tanquen portes també hi ha el Casal Cívic i el Museu Diocesà i Comarcal. 

Al Centre Sanitari l’objectiu prioritari passa per evitar el col·lapse i vetllar per la seguretat del personal. La presidenta del Consell Comarcal i de l’ens de salut, Sara Alarcón, apel·la al sentit comú de la ciutadania:  

Per tot això, es fauna crida a la població a què faci ús dels serveis sanitaris només en casos urgents, i que en cas de dubtes truqui al telèfon 061 Salut Respon. Les revisions de Pediatria i les vacunacions queden ajornades. Així mateix, al sociosanitari es restringeix l’entrada a una persona acompanyant per pacient, que s’ha de registrar.

 El Centre Sanitari, a través de les xarxes socials, també difon recomanacions en relació al covid-19. Així, el doctor Juan Campus, director mèdic de l’ens, destaca que la patologia és molt similar a una grip, però el contagi és molt més ràpid i, per tant, pot provocar el col·lapse hospitalari. Per evitar-lo, es demana a tothom qui tingui símptomes respiratoris propis d’una grip que es quedi al domicili i truqui al 061, i que eviti les visites programades. Igualment, cal ser especialment curosos amb la gent gran o amb qui presenti pluripatologies.

Quant al col·lectiu especialment vulnerable, que és el de la gent gran, l’Hospital Pere Màrtir Colomés ha adoptat també diverses mesures, d’acord amb les directrius de la Generalitat. Al servei de residència des d’avui s’han restringit totes les visites als usuaris. Només es permetran les entrades en cas de necessitat o urgència justificada, i mai s’accedirà a planta, sinó en una sala expressament habilitada. També s’han suspès les activitats que suposen desplaçaments de planta i els serveis que presten professionals de l’exterior. Igualment, els usuaris no poden sortir a l’exterior, tret dels jardins interns. Pel que fa al centre de dia, el servei s’anul·la a partir de demà dissabte i, finalment, quant als allotjaments tutelats, les persones usuàries no faran ús de les instal·lacions de la residència, sinó que se’ls faran arribar els àpats i altres serveis a domicili. 

En l’esfera estrictament política, l’escenari provocat pel coronavirus també comença a tenir conseqüències de caràcter polític a casa nostra. Ahir el Ple del Consell Comarcal es va celebrar sense la participació dels membres de Junts per Catalunya. El grup liderat per Isabel Pérez va demanar la suspensió de la sessió al·legant que com a representants públics els consellers comarcals han de donar exemple, sobretot en situacions d’emergència. Junts per Cat considera que tenen el deure de complir les mesures de prevenció, ja que la salut pública és la màxima prioritat en aquests moments. El govern de l’ens intermunicipal va rebutjar la seva petició i va mantenir la convocatòria. La presidenta, Sara Alarcón, va argumentar que hi havia punts per aprovar que no es podien demorar per no causar un greuge a la població, com per exemple les bases reguladores dels ajuts escolars, per a activitats culturals i socials, per a escoles i AMPA, activitats firals i activitats esportives i de foment de l’esport base. És possible que el Ple de l’Ajuntament de Solsona previst per al darrer dijous d’aquest mes sí que s’acabi ajornant si tots els grups municipals hi estan d’acord.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *