El Consell d’Alcaldies del Solsonès dona suport unànime als jutges de pau

En la sessió d’ahir a la tarda es va donar llum verda a una moció que posa en valor la tasca que fan de forma eficient i eficaç a favor de la proximitat de la justícia al territori i a les persones en la resolució dels conflictes. El text respon al projecte de llei que hi ha en tràmit a les Corts que contempla suprimir aquesta figura. En aquest sentit, insta el govern espanyol i els grups parlamentaris a no eliminar els jutges de pau i mantenir-ne les seves funcions a Catalunya. Posa de relleu que són un instrument de la justícia amb un marcat caràcter tradicional i propi del nostre país que han demostrat al llarg de la història la seva utilitat i eficàcia en la resolució de conflictes. De fet, són presents en un 95% dels municipis catalans, més de 200 a les comarques lleidatanes, desenvolupant competències en l’àmbit civil, penal i de Registre Civil.

La moció aprovada per unanimitat al Consell d’Alcaldies també subratlla que és l’única institució de justícia plenament democràtica, escollida del Ple, que representa la voluntat popular i, per tant, gaudeix d’una major confiança i respecte dels veïns, ja que coneixen i entenen la realitat local i social sobre la qual exerceixen les seves responsabilitats. En clau política, considera que el projecte de llei que es presenta a les Corts és un nou intent d’uniformització del Govern espanyol i un atac directe a les competències que ens atorga l’Estatut.

En aquesta mateixa línia, els senadors republicans Xavier Castellana i Sara Bailac s’han reunit amb jutges de pau del Solsonès i la Segarra a Torà. Castellana posa l’accent en el fet que un 20% dels casos es resolen per via de la mediació i no arriben a altres instàncies judicials, ajudant a descongestionar un sistema que ja està prou carregat. Si la nova llei prospera, els ciutadans s’hauran de desplaçar a l’oficina municipal de justícia més propera, atesa per funcionaris de carrera que farien perdre el factor de proximitat que donen els jutges de pau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *