Detinguts dos homes a Solsona i Oliana per 17 estafes amb el mètode smishing

La investigació va començar el gener a La Seu d’Urgell després de detectar-se diverses estafes bancàries amb el mateix modus operandi gràcies a la col·laboració del grup antifrau del departament de seguretat d’una entitat bancària.

Les estafes es feien a través d’una variant de Phishing anomenada smishing. Amb l’aparença de provenir de fonts fiables, com entitats bancàries, s’envien SMS amb un enllaç a webs il·lícites i així s’aconsegueixen dades confidencials de l’usuari de la banca electrònica. Aquestes s’utilitzen per fer compres fraudulentes, transferències o reintegraments de diners en caixers automàtics. L’import total ascendeix a 2.950 euros i les víctimes eren de Barcelona, el Maresme i diferents ciutats de Madrid, Andalusia, les Illes Balears i el País Valencià. L’estafador, després d’accedir a les dades bancàries, els trucava per aconseguir un codi per treure diners en efectiu del caixer sense targeta de crèdit, en aquest cas, a Oliana i Organyà, amb retirades d’efectiu d’entre 50 i 400 euros.

Els detinguts dijous passat a Solsona i Oliana són un home de 28 anys i un menor. Se’ls acusa de 17 estafes, una en grau de temptativa, comeses a partir del 21 de gener. La investigació continua oberta i no es descarta que estiguin implicats en fets similars o que hi hagi més persones implicades. El menor està en llibertat amb l’obligació de presentar-se davant la Fiscalia de Menors quan sigui requerit. L’altre detingut va passar a disposició judicial al jutjat de Solsona.

Consells per evitar estafes per smishing

Per evitar estafes a través del mètode smishing, els Mossos d’Esquadra recomanen no obrir SMS d’usuaris desconeguts o que no s’hagin demanat. Cal eliminar-los i no contestar-los. També cal estar atents amb els SMS i els arxius adjunts de correus electrònics encara que siguin de contactes coneguts. En cap cas, no s’han d’omplir formularis que demanin dades personals o números de compte o de targetes. Cap empresa envia sol·licituds de pagament amb dades personals per SMS. En cas de dubte, recomanen contactar directament amb el proveïdor del servei. Finalment, cal verificar que el sistema operatiu i l’antivirus estiguin actualitzats i actius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *