Demà s’engega la consulta ciutadana per posar noms de dona als nous carrers de la Cabana del Silo

Hi pot prendre part la població a partir de 16 anys telemàticament, a través d’un formulari en línia al web municipal, o presencialment dipositant una butlleta en una urna a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. En tots dos casos, cal identificar-se amb el DNI. El procés participatiu per escollir els noms de tres nous vials que s’urbanitzen a la Cabana del Silo s’allargarà fins al dia 16.

La ciutadania pot escollir tres noms d’entre nou propostes, les biografies de les quals es poden trobar al web municipal, si bé també hi ha l’opció de plantejar alternatives. Les dues figures històriques femenines de Solsona que es proposen són de l’edat mitjana: Agnès de Torroja i Maria Álvarez de Haro. Associades a la noblesa, van liderar en diferents moments el senyoriu de Solsona. També hi ha l’opció de posar el nom d’una dona viva, Montserrat Ubach, la periodista i espeleòloga manresana que dona nom a una cavitat de Canalda, que durant anys va ser l’avenc més profund de Catalunya. Es considera adient ja que es tracta d’un vial situat en un sector urbanístic amb carrers que tenen nom de muntanyes o colls. La resta de noms fan referència a referents catalans de la literatura i l’ensenyament: Maria Aurèlia Capmany, Teresa Pàmies, Montserrat Roig, Mercè Rodoreda, Carme Karr i Rosa Sensat.

Tot i ser conscient de l’existència d’altres figures locals femenines rellevants al municipi, la regidoria de Participació n’ha descartat algunes per la seva vinculació a indrets o equipaments més oportuns. És el cas de Dolors Fàbrega, “La Caputxina”, negociant dedicada a la construcció d’habitatges per a la comunitat andalusa nouvinguda, o Francesca de Llobera, impulsora de la construcció del Palau Llobera, on anteriorment hi havia hagut un hospital i una universitat.

En l’últim ple es va retirar de l’ordre del dia una moció del Grup de Gèneres que demanava la revisió de tot el nomenclàtor en clau de feminisme i memòria històrica. Si bé tots els grups van mostrar el seu suport a l’esperit de la moció, van preferir ajornar-ho per consensuar-ne el text amb l’entitat. Des de l’equip de govern són partidaris de revisar puntualment alguns noms, però no d’una d’integral pel trasbals que suposaria pels veïns. Aquestes són algunes de les propostes plantejades per l’alcalde, David Rodríguez:

   Pel que fa al procés participatiu, l’Ajuntament preveu presentar una proposta pels noms dels carrers de la Cabana del Silo al proper ple de juliol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *