Un 78% de les famílies de primària del Solsonès no volen que el seu fill tingui un mòbil intel·ligent com a mínim fins als 16 anys
Així es desprèn de l’enquesta impulsada pel col·lectiu Adolescència Lliure de Mòbils a la comarca que han contestat prop de 300 famílies, 160 de primària i 138 de secundària.
El desig de les famílies de primària contrasta amb la realitat, ja que el 100% de les famílies de secundària enquestades han manifestat haver comprat un mòbil als seus fills abans dels 16 anys. D’aquests, un 44% els l’han donat als 12 anys o abans. Pel que fa a les famílies de primària partidàries de donar-los el mòbil abans del 16, un 27,5% els hi compraria entre els 13 i els 15 anys.
Disposar de mòbil porta implícit accedir a les xarxes socials: mentre que per 107 de 160 famílies de primària l’ideal seria que fos a partir dels 16 anys, la realitat de les famílies de secundària és que 3 de cada 4 ja hi tenen accés abans dels 16.
Els motius pels quals les famílies donen el mòbil als seus fills són perquè estigui localitzable quan va sol pel carrer, en un 42% dels casos, i en un 38% per pressió social, perquè no volen que el seu fill sigui l’únic que no en tingui. El col·lectiu Adolescència Lliure de Mòbils posa de manifest que un 60% de les famílies desconeixen alternatives als telèfons mòbils intel·ligents com ara rellotges que permeten fer només trucades o telèfons sense accés a internet.
D’altra banda, més del 90% de les famílies enquestades estarien disposades a fer un pacte social per endarrerir l’entrega del mòbil als seus fills. L’objectiu és reduir la pressió social perquè no se’ls faciliti aquest dispositiu en el pas de primària a secundària. A més, un 92% de les famílies són partidàries de regular la prohibició de l’ús dels telèfons intel·ligents als centres educatius, tant de primària com de secundària.
En aquesta línia, el col·lectiu Adolescència Lliure de Mòbils Solsonès ha programat per dissabte una trobada de famílies a Solsona. S’adreça principalment als pares i mares de 5è i 6è de primària de la comarca per compartir inquietuds i fer xarxa per afrontar plegats al repte que suposa el salt a secundària respecte a la tinença de mòbils. Amb tot, la trobada també està oberta a famílies de totes les edats, especialment de secundària, perquè exposin la seva experiència.
Paral·lelament, aquest moviment a nivell de Catalunya ha organitzat un debat electoral pel proper dimarts 7 a les 6 de la tarda a Barcelona. Les forces polítiques al Parlament estan convocades a donar el seu punt de vista sobre l’ús dels telèfons intel·ligents entre els adolescents. El debat porta per títol: “Telèfons intel·ligents, salut i educació a la infància i l’adolescència, de la preocupació de les famílies a l’ocupació de la societat”.