Tracten d’urgència la boixeda singular de Valielles pels atacs de l’eruga del boix

Aquesta setmana, el Departament d’Acció Climàtica està aplicant un tractament a aquesta boixeda d’alt valor natural situada en un enclavament de Montmajor dins del municipi de Navès. És un bosc d’una hectàrea amb boixos de fins a 12 metres d’alçada. En una visita de seguiment, els tècnics del Departament d’Acció Climàtica hi van detectar una elevada quantitat d’erugues en el primer estadi de desenvolupament. Per evitar la seva expansió i que matin els arbres, s’hi ha aplicat un tractament biològic, que s’haurà de repetir al setembre o a l’octubre. El propietari de la boixeda, Joan Valielles, destaca que no havia vist mai una plaga com aquesta a la zona:

Tot i ser una finca privada, pel seu valor el Departament d’Acció Climàtica hi està fent un seguiment especial des del 2019 amb trampes de feromones. La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, explica que s’estan fent diversos estudis d’investigació per veure quins són els millors mètodes per lluitar contra aquesta plaga, una espècie exòtica invasora que va arribar des d’Àsia el 2014 i que s’ha anat estenent ràpidament. S’està provant amb predadors naturals i amb lluita biològica, com és el cas de Valielles. Sanitjas, però, adverteix que el tractament s’ha de fer de forma puntual i és impossible generalitzar-lo:

Malgrat que l’eruga del boix avança al Solsonès, en el conjunt de Catalunya baixa el ritme d’expansió. Des de la Generalitat ho atribueixen al factor a favor del canvi climàtic, ja que aquesta plaga necessita certa humitat en el temps i un rang de temperatures no gaire ampli, just al contrari del que està passant ara.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *