Solsona no renuncia a la seva Festa Major adaptant els actes a les mesures de seguretat que requereix la pandèmia

La 367a edició de les Festes del Claustre, del 7 al 10 de setembre, proposa una trentena d’actes culturals, lúdics i esportius organitzats per l’Ajuntament, entitats i particulars. Es potencien els espais exteriors i les places amb major aforament com la del Camp, que pot acollir 200 persones. Qui s’ha endut la pitjor part de les restriccions és l’esquema festiu tradicional ja que no hi haurà passacarrers, pujades i baixades, ni ballets a la plaça Major ni capta dels geganters. Ho apunta la regidora de Cultura, Judit Gisbert:

Per contrarestar-ho, s’han buscat fórmules per fer un petit tast de gegants. Així, el migdia del dia 7, per encetar la festa, hi haurà els quatre gegants plantats a la plaça Major durant la tronada acompanyats de l’Orquestra Patinfanjàs. El mateix dia, abans del Cant de la Salve, el ball de bastons rebrà la corporació i els assistents a la plaça de la Catedral, i els dies 8 i 9, abans de la missa, faran la rebuda els quatre gegants i els cavallets amb la Patinfanjàs. Seguint les indicacions de Foment de les Tradicions Catalanes, els representants del pubillatge prorrogaran la seva vigència un any més i, per tant, no hi haurà relleu aquesta Festa Major.

Una altra de les novetats és que caldrà inscripció prèvia per controlar l’aforament d’algunes propostes en espais tancats. És el cas del Cant de la Salve del dia 7, l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre a la Catedral del dia 8, el concert de La Chatta a la sala polivalent del mateix dia i el de la Cobla-Orquestra Montgrins al mateix lloc el dia 9. Les reserves es poden fer a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament fins al 4 de setembre o enviant un correu a cultura@ajsolsona.cat.

També canvia el format del castell de focs, que es farà simultàniament en tres emplaçaments: el pati de l’Escola Arrels Primària, el Camp del Serra i el sector de la Cabana del Màrtir, al costat del cementiri. N’explica els detalls la titular de l’àrea de Cultura, Judit Gisbert:

La cartellera també inclou una dotzena d’actuacions musicals: tres d’organitzades per Joventut Solsonina, el concert solidari del SOM, cinc funcions de l’obra de Lacetània Teatre “La nostra ciutat” i dos espectacles familiars. Els balls s’han transformat en concerts. Tots els actes són gratuïts excepte el concert solidari del SOM del dia 6, a càrrec d’Anna Roig i Àlex Cassanyes Big Band Project, que destinarà la recaptació a l’Associació Elín, dedicada a l’acollida i integració de persones migrants a Ceuta. Pel que fa al teatre, part de la recaptació es destinarà al Fons d’Emergència Social. Judit Gisbert fa una crida a la ciutadania a participar de la Festa Major amb sentit comú i vetllar perquè es respectin les mesures de seguretat i les distàncies físiques.

La imatgeria folklòrica és la protagonista del cartell d’enguany, que signa l’il·lustrador i dissenyador gràfic de Navàs Jaume Gubianas. Es manté el programa en format paper, tot i que serà més auster, i inclou textos sobre la història dels 150 anys de Casa Adroguer Nou i un de Joan-Marc Passada sobre el polític i escriptor solsoní Francesc Viadiu. En format digital, el programa d’actes de la Festa Major de Solsona es pot consultar al web solsonalafesta.net.

             

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *