Prop de mig miler de persones es manifesten a Solsona contra la sentència del judici de l’1-O

La plaça de davant de l’Ajuntament va quedar petita ahir en la convocatòria de les 8 del vespre i els participants es van haver d’estendre fins un tros amunt del carrer del Castell. Amb el clam “Contra la sentència, reincidència”, unes 500 persones van fer sentir la seva veu en contra de la sentència que condemna a prop de 100 anys de presó en total els membres del govern de l’1-O, la presidenta del Parlament i els líders de les entitats independentistes. A la concentració també es van exhibir pancartes amb els lemes “Ara i aquí és el moment del poble” i “Mai no podran empresonar les idees”. A banda de les persones que es van quedar a Solsona, altres es van traslladar a la convocatòria del Tsunami Democràtic a l’aeroport del Prat.

Resposta institucional: tancament, canvi mercat i plens

A nivell institucional, l’Ajuntament de Solsona ha expressat el seu rebuig a la sentència tancant portes a l’edifici consistorial, la biblioteca Carles Morató, l’Agència de Desenvolupament Local i l’Oficina Jove. Sí que està operatiu, tal com està establert, el registre d’entrada de l’Ajuntament. El mercat de Solsona d’aquest divendres s’avança a dijous amb motiu de la vaga general, a la qual l’Ajuntament s’adhereix en contra de la sentència que condemna els líders polítics i socials jutjats per l’1-O a penes d’entre 9 i 13 anys de presó. Aquest vespre, a 2/4 de 9, el consistori celebrarà un ple extraordinari amb un únic punt a l’ordre del dia, la moció de resposta a la sentència del Suprem i per demanar l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d’autodeterminació. S’afegeix així a les consignes de l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis per respondre a la sentència des de les institucions locals, la convocatòria d’una sessió que ve acompanyada de la suspensió de tota l’activitat institucional fins que se celebri el ple. La majoria d’ajuntaments del Solsonès també han respost a aquesta crida. Ahir Pinós i Olius ja van celebrar el seu ple extraordinari de rebuig a la sentència i Clariana ho ha fet aquest matí. Avui a 2/4 de 2 ho farà Guixers; a les 3, Llobera; a les 6 de la tarda, el Consell Comarcal; a 2/4 de 8 del vespre, Pinell i a les 9, Navès. Demà serà el torn de Riner a les 9 del matí, Castellar de la Ribera a les 12 i Sant Llorenç i La Coma a les 8 del vespre, mentre que Lladurs ho farà dijous.

Comunicats de les entitats

A part de l’Associació de Festes del Carnaval, que us vam comentar ahir, diverses entitats solsonines han emès comunicats de rebuig a la sentència en les últimes hores. És el cas del Club Futbol Solsona, el Club Bàsquet Solsona i el Futbol Sala Solsona, que ahir van suspendre els entrenaments i tota la seva activitat. La UBIC manifesta el seu rebuig a la condemna i a la sentència i afirma que com a entitat sempre defensaran la democràcia. En la mateixa línia, el Solsonès Obert al Món, assegura que continuarà lluitant per la llibertat i la democràcia. El Centre d’Estudis Lacetans denuncia la pèrdua de llibertat i democràcia a l’Estat espanyol i es compromet a defensar sempre la democràcia, el compromís social, la participació com a eina de transformació social, la llibertat d’expressió i el diàleg.

Cancel·lació d’actes

D’altra banda, es cancel·la la jornada tècnica “Els vedats de bolets, lliçons apreses” prevista per divendres, quan hi ha convocada vaga general. Els organitzadors preveuen reprogramar-la més endavant.

Properes convocatòries

Pel que fa a properes convocatòries, l’ANC de Solsona organitza autobusos per assistir a la Marxa per la Llibertat. Cada dia sortirà un autobús de l’estació de Solsona. Demà a les 7 del matí en sortirà un cap de Berga i a les dues del migdia, un cap a Navàs, i qui hagi caminat al matí podrà tornar a Solsona. Pels que hi hagin acudit a la tarda, al vespre els recollirà un autobús a Manresa. Dijous l’autobús sortirà de nou a les 7 del matí cap a Manresa i a les dues del migdia cap a Vacarisses. Al vespre, la recollida serà a Sant Quirze del Vallès. De moment, no disposen d’informació sobre divendres. Per participar a la Marxa per la Llibertat cal apuntar-se gratuïtament a Cal Davesas, Ca l’Ester o Perruqueria Adelina. Per a més informació es pot consultar el web marxesperlallibertat.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *