La família gegantera de Torà s’amplia amb la Lloca i el Matxo

Construït al Taller d’Escultura Casserras de Solsona, és la novena figura de la Festa del Brut i la Bruta, que el cap de setmana passat donava el tret de sortida als Carnavals de les Terres de Lleida. La Lloca i El Matxo, de braços articulats, representa una jove dalt d’un matxo, vestida d’època i asseguda de costat, que deixa lloc a una saca portadora, simbolitzant la tasca de recol·lecta. En una mà porta una tira de botifarres, el donatiu d’alguna cosa per Dijous Llarder i, a l’altra, un pebrot enganxat a la mata, fent honor al lema de la vila “A Torà, pebrots i pa”.

La nova geganta es va presentar durant el pregó de la trenta-cinquena edició de la Festa del Brut i la Bruta. Enguany representava un matrimoni de conveniència entre l’ànima de Torà i el Solsonès, fent paròdia al canvi de comarca d’aquest municipi. Van encarnar aquests personatges dos exactors de La Cubana: el toranès Toni Torres i Montse Amat. El matrimoni el va oficiar Sergi Torrescasana caracteritzat com el mossèn de Torà, Fermí Manteca. Com a present del matrimoni, el Solsonès va oferir-li a l’ànima de Torà el nou gegant La Lloca, que aquesta vegada no té semblança amb cap personatge toranès.

Una altra de les novetats ha estat que la dansa tradicional del Brut i la Bruta i el Bonic i la Bonica l’han interpretat també quatre dansaires infantils per donar continuïtat a la festa des de la base.

D’altra banda, per primer cop en 35 anys la nit de disfresses va exhaurir entrades, amb Búhos com a cap de cartell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *