Els petits negocis agroalimentaris del món rural català conceben la innovació com un pilar indispensable

A més, cada vegada són més conscients i responsables del seu impacte social, ambiental i territorial. Ho posa de relleu un informe de la Comunitat CO Rural, un projecte amb la participació de l’ARCA, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, tots dos amb seu a Solsona.

L’objectiu de la Comunitat CO Rural és promoure accions coordinades per facilitar el relleu generacional al món rural català. En els últims dos anys s’han pogut assolir els reptes prioritzats, s’han establert nous enllaços entre organitzacions i s’han obert noves línies futures de treball amb la Xarxa pel Relleu Agrari que es mantindran l’any que ve. El grup motor d’aquesta iniciativa compta amb 21 agents del territori, que s’han centrat en quatre línies de treball.

A banda de l’anàlisi dels petits negocis agroalimentaris viables i innovadors al món rural català, s’ha generat l’estudi Nous índexs de relleu generacional al món rural, que han elaborat Ignasi Aldomà i Joan Ramon Mòdol, de la Universitat de Lleida. També s’ha realitzat una jornada de portes obertes als pobles per a definir una estratègia pilot en municipis que volen realitzar una tasca de repoblament activa, fent-ne un seguiment posterior. Aquesta acció s’ha coordinat amb el projecte Viure a Rural, la iniciativa Repoblem i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

Finalment, s’ha creat el grup de treball Xarxa pel Relleu Agrari. Vol incentivar, facilitar i transformar el relleu generacional impulsant nous models agraris econòmicament viables, que contribueixin a la conservació de la natura i a la justícia social. Pretén ser la xarxa de referència que dinamitza els processos de relleu en el sector agrari, tot fomentant els sistemes agroalimentaris locals en tots els seus àmbits.

Comunitat CO Rural forma part del projecte Barcelona Smart Rural, liderat per la Diputació de Barcelona i, com dèiem, amb l’ARCA i el CTFC com a entitats sòcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *