Els grups parlamentaris reclamen un canvi de model per preservar la pagesia

Va ser ahir al vespre en el marc del debat sobre el futur del sector organitzat per Revolta Pagesa Solsonès que va reunir un centenar de persones a la sala polivalent.

Des del PSC, Rosa Maria Ibarra destacava la necessitat de treballar per uns preus justos per tal que qui vulgui dedicar-se a la pagesia s’hi pugui guanyar la vida. Per a la socialista, és clau el relleu generacional facilitant l’accés a la terra i a les ajudes i reduir burocràcia. Sentim Rosa Maria Ibarra:

Des d’Esquerra Republicana, Alba Camps defensava un canvi de cultura de l’alimentació, que és un dret i no pot estar subjecte només a criteris del mercat. Entre altres qüestions, plantejava crear una asseguradora catalana, circuits de venda curts i una xarxa d’escorxadors de baixa capacitat. Per als republicans, un dels objectius essencials és una llei que preservi la sobirania alimentària:

Jeaninne Abella, de Junts, assenyalava que el sector està al límit però que encara som a temps d’evitar arribar a aquest punt de no retorn. Abella constatava que les formacions coincidien en un 60-70% de les propostes i les emplaçava a fer un Pacte Nacional per a l’Agricultura com a punt de partida. La representant de Junts reclamava posar en valor la pagesia:

Martina Marcet, de la CUP, és partidària de fer una transició agroecològica progressiva, de manera planificada i ordenada, tenint en compte l’impacte del canvi climàtic i amb un suport real de l’administració, amb unes oficines comarcals al servei de la pagesia i no de la burocràcia:

Des dels Comuns, Montse Cortasa reclamava donar a la pagesia el valor de conservació del territori que té i que el sector pugui viure de la seva feina. Tot plegat, al mateix temps que s’afronta el repte de la sequera:

Finalment, Joan Simeón, del Partit Popular, reclamava descentralitzar i portar la conselleria d’Agricultura a Lleida i dotar-la d’un pressupost revolucionari. Considera que no és factible un model que implica destinar un 65% de la partida a salaris i reclama que un agricultor es consideri jove fins als 40 anys independentment del moment en el qual s’incorpori a l’activitat:

La gestió de l’aigua i de la fauna salvatge, portar el calendari de pagament d’ajuts al dia i temes urbanístics que afecten el món rural són algunes de les altres qüestions que es van abordar al debat d’ahir.

Podeu escoltar el debat complet en el següent enllaç:

https://enacast.com/solsonafm/play_podcast/1388814.mp3

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *