El Parlament aprova la llei perquè Torà i Biosca marxin de la Segarra i passin a formar part del Solsonès

El canvi, però, serà definitiu quan ho aprovin els plens dels dos pobles. Ho hauran de fer per majoria absoluta i després de les eleccions municipals del maig. Així anunciava el resultat de la votació la vicepresidenta de la cambra, Alba Vergés:

S’han rebutjat les dues esmenes presentades per Esquerra i la CUP que demanaven celebrar una consulta popular perquè els veïns poguessin decidir si volen fer el canvi de comarca i de vegueria o no. Ho apuntava la diputada d’Esquerra Montserrat Fornells:

Per la seva banda, la diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha criticat que alguns partits hagin rebutjat l’esmena perquè tenen interessos a nivell de còmputs electorals i no volen tornar a obrir el meló de les consultes.

El que sí que ha prosperat és l’esmena transaccional pactada entre PSC i Junts perquè la decisió passi, com dèiem, pels plens dels dos Ajuntaments. S’ha aprovat amb 65 vots a favor, 8 en contra i 45 abstencions. En parlava la diputada de Junts Anna Feliu:

En la mateixa línia s’expressava el diputat socialista Òscar Ordeig, impulsor d’aquesta proposició de llei:

Tot plegat arriba després de més de 12 anys de reivindicacions per part dels dos pobles. L’any 2010, Torà i Biosca ja van iniciar els tràmits per deixar la Segarra i adherir-se al Solsonès, que va quedar truncada amb l’aprovació de la llei de vegueries, que va derogar l’article que permetia el canvi de comarca. El juliol del 2014 la Generalitat va enviar al govern espanyol la sol·licitud de Torà i Biosca per fer una consulta popular que avalés l’adscripció al Solsonès però mig any més tard el Consell de Ministres no la va autoritzar argumentant que aquest assumpte no era competència municipal sinó del Parlament. El març del 2015 l’Ajuntament de Torà va recollir més de 300 signatures a favor de la celebració de la consulta i una proposta d’acord de tots els grups municipals que demanava a la cambra catalana el canvi de legislació. El 2019 els alcaldes dels dos municipis van comparèixer a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament per insistir sobre la necessitat de canviar de comarca. El pas definitiu de Torà i Biosca al Solsonès es va reactivar a l’estiu amb la presentació de la proposició de llei al Parlament per part del PSC que ha culminat amb la seva aprovació. El proper tràmit arribarà durant el segon semestre d’aquest any, quan els plens de Torà i Biosca sorgits de les eleccions municipals del maig hauran de donar llum verda al canvi d’adscripció per majoria absoluta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *