El DACC finalitza les dues actuacions de restauració hidrològica a La Coma

Els treballs s’han dut a terme entre el juny i el novembre a les lleres dels rius Cardener i Mosoll, afluent del primer. Tenien com a objectiu aturar els processos d’erosió retenint sediments i estabilitzar els terrenys als marges de les lleres, en les zones on els substrats estan molt poc cohesionats i la coberta vegetal és molt fràgil.

La primera actuació ha estat la construcció d’un dic de 6 metres d’alçada i 40 metres de secció de desguàs a la forest comunal “Muntanya Pedra”, de propietat municipal. Es tracta d’un punt on conflueixen les aigües de 34 hectàrees i permetrà fer front als processos d’erosió més greus a la capçalera del riu. A la part baixa d’aquest curs fluvial anteriorment ja s’havien construït 3 dics que generen uns efectes sobre l’estabilització dels vessants clarament visibles. Per poder accedir a aquest indret, s’ha arranjat un camí ja existent i se n’ha construït un tram nou.
Ara caldrà fer un repàs al camí, que haurà quedat malmès pel trànsit de camions. Aquesta actuació ha costat prop de 292.000 euros.

L’altra intervenció ha estat la quarta fase d’un projecte de restauració hidrològic forestal al riu Cardener a l’alçada del nucli de La Coma. S’ha construït una escullera de protecció amb llindars de fons als marges del riu en un tram de 400 metres, unint-los amb l’escullera ja existent. L’actuació també ha inclòs la construcció de 3 dics amb estructures de fusta i pedra a la desembocadura del torrent del marge dret, a l’altura del Molí de Dalt. Finalment, s’ha col·locat una barana de fusta al costat del camí i s’ha restaurat la paret de pedra seca de sobre del vial. En aquest cas, les obres han costat prop de 400.000 euros.

Els treballs, licitats i contractats a través de l’empresa pública Forestal Catalana, han estat finançats a parts iguals pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i els fons europeus FEDER.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *