Arnau Vilaseca, de Prades de La Molsosa, reconegut pel DAAM pel maneig en la producció de conills sense l’ús d’antibiòtics

Aquest jove ramader de Cal Palà de Prades ha estat guardonat en la modalitat Jove Emprenedor Innovador en els premis PITA, a la Innovació Tecnològica Agroalimentària. D’entre les 20 iniciatives que s’han presentat al certamen, també s’han premiat una cervesa amb tots els atributs de l’oliva i la implantació d’un sistema de traçabilitat blockchain per a garantir l’origen ecològic dels ous.

Arnau Vilaseca ha incorporat un maneig innovador a la seva granja de conills de 400 mares. Tot comença el 2007, quan el seu pare modernitza l’explotació i hi instaura un model francès de maneig extensiu, que no solapa la gestació amb la lactància. Quan ell torna a casa el 2014, continuen reduint l’ús d’antibiòtics i a partir de l’octubre del 2016, comencen a treballar sense. Arnau Vilaseca explica com va ser aquest canvi:

Vilaseca es mostra orgullós d’haver pogut establir un sistema de maneig replicable a qualsevol explotació. Treballen amb un ritme extensiu, on es centren en el benestar de la mare, i el llodrigó hi està gairebé fins al sacrifici, amb la qual cosa no pateix estrès i té més defenses gràcies a la llet materna, entre altres avantatges. La granja té llum solar, calefacció a l’hivern i refrigeració a l’estiu, automatització del menjar, sistema de pales per evacuar els fems i allotjaments alçats amb reposapeus. Arnau Vilaseca destaca que la seva aposta és ambiental i en pro de la salut:

Al marge de la producció de conills sense ús sistemàtic d’antibiòtics, l’explotació de Cal Palà està fent la conversió del cereal en ecològica, compta amb 1.100 pomeres de la cooperativa Biolord i impulsa el projecte Torna Terra d’Horta Ecològica. Tot plegat, amb una clara aposta per la petita pagesia, la diversificació i l’agroecologia.

                    

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *