Acabada la restauració del retaule major del Santuari del Miracle

La intervenció, de caràcter curatiu, té com a objectiu millorar i estabilitzar l’estat deficient de conservació que tenia el retaule i aturar les seves patologies. La restauració ha anat a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i forma part del conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació La Caixa per a la conservació i la difusió del patrimoni català. L’actuació ha costat 98.600 euros i l’han finançat l’entitat bancària i la comunitat benedictina del Miracle.

L’estat de conservació del conjunt del retaule era deficient en general, amb diferents patologies en l’estructura i la part de suport, aixecaments generalitzats de la policromia i molta pols i brutícia que podia deteriorar greument el conjunt en un futur. Per la part del darrera presentava algunes zones d’aixecaments puntuals en el suport original, sobretot a causa dels moviments de la fusta, la humitat, i la pols a causa de les obres fetes els últims anys, a part d’algun atac puntual de corcs als ornaments. La neteja del retaule i la fixació dels aixecaments de la policromia i dauradura han estat les principals intervencions. A la banda del darrera s’han col·locat unes plataformes de fusta de cedre per accedir al revers del retaule i anar controlant-ne l’estat de conservació.

També s’ha actuat en la restauració d’un estrip en les pintures sobre tela del cambril i en l’eliminació de la pols de les pintures murals i sobre tela del cambril. D’altra banda, s’han consolidat i reintegrat les tessel·les del mosaic del paviment del cambril en el nivell superior, tant les que estan en perill de despreniment com de les que ja s’han perdut, així com en la neteja de les làmpades de metall que il·luminen el cambril.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *