Treuen a la llum uns grafits del s. XVII a les golfes de Cal Metge Solé que podrien ser recomptes de gra

El nucli antic de Solsona és una caixa de sorpreses que amaga tresors del passat. Ara, l’Ajuntament ha fet restaurar uns grafits i incisions que han aparegut a les golfes de Cal Metge Solé que ocupen un espai d’uns 18 metres quadrats. Es tracta d’un testimoni excepcional en tant que es conserva in situ sense haver estat intervingut anteriorment. En destaca la concentració d’inscripcions i les dimensions. La restauradora, Violant Bonet, explica els detalls d’aquesta troballa:

Algunes dates i paraules semblen fetes amb certa habilitat mentre que d’altres podrien ser intents de còpia de persones que potser no sabien escriure. També s’hi ha identificat paraules soltes escrites amb carbonet o guix. Amb tot, per a la interpretació del seu significat caldrà l’informe d’una persona experta. Sigui com sigui, els grafits quedaran integrats al projecte de la futura Illa Cultural.

Els treballs de consolidació i estabilització del suport on s’han trobat els grafits han estat molt laboriosos ja que ha calgut netejar la superfície per millorar la lectura del contingut i, alhora, preservar totes les inscripcions. S’han segellat fissures i s’han reintegrat pèrdues de matèria amb morter de calç. La intervenció ha tingut un cost de 14.500 euros.

La propera intervenció que es farà en aquest immoble del número 15 del carrer del Castell significarà l’execució de les obres de l’Illa Cultural. L’any passat l’Ajuntament va aparcar el projecte de construir-hi la Casa dels Gegants i un alberg de Joventut per no hipotecar les finances municipals, ja que el cost ascendia a 2,6 milions d’euros. Ara l’executiu busca possibles fonts de finançament per tirar endavant aquesta iniciativa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *