Salut detecta en dos anys més de 750 persones amb pòlips colorectals sospitosos al Solsonès, el Bages, el Berguedà i el Moianès

En la quarta ronda del Programa de cribratge del càncer de còlon i recte, un 54% de les 63.000 persones convidades van participar-hi. Es van detectar 769 persones amb pòlips i 35 càncers colonorectals en estadis inicials i, per tant, amb més possibilitats de curació. Des que es va iniciar aquest programa, fa 8 anys, en aquestes comarques centrals s’han detectat més de 3.800 pòlips i s’han diagnosticat 275 càncers colonorectals. Es tracta del tumor més freqüent a Catalunya, sobretot a partir dels 50 anys. Si es diagnostica en estadis inicials, la supervivència a 5 anys és del 90% en els casos de malaltia localitzada i del 70% en els casos amb afectació regional.

La majoria de vegades aquest càncer no produeix cap molèstia fins que la malaltia està molt avançada. Sang en les deposicions, canvis en els hàbits intestinals durant més de 6 setmanes, pèrdua de pes o cansament inexplicables o malestar abdominal persistent són alguns dels símptomes d’alarma a partir dels quals cal consultar els professionals mèdics.

Enguany s’ha iniciat la cinquena ronda del programa, de dos anys de durada, que fins al setembre citarà els manresans de 50 a 69 anys i a partir d’aquí s’estendrà a la resta de comarques. La participació és voluntària i gratuïta. Quan es rebi la carta, cal adreçar-se a una de les farmàcies adherides, endur-se la prova per recollir una mostra de femta a casa i, seguint les instruccions de com conservar-la, portar-la de nou a la farmàcia. El mètode de cribratge consisteix en detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Si els resultats són negatius, els participants rebran una carta amb el resultat; si són positius, se’ls proposa de fer una colonoscòpia per obtenir un diagnòstic. El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte és fruit de la coordinació entre el Col·legi de Farmacèutics, Althaia i l’Institut Català de la Salut amb el suport de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *