Presenten a Clariana una guia per fomentar la generació de compost orgànic a partir del fems de les explotacions ramaderes

S’ha donat a conèixer aquest matí en el marc de l’acte central de la Setmana Internacional del Compost a Catalunya, en una jornada titulada “Fem compost al Solsonès”.Convertir un problema en una oportunitat és el propòsit de la guia de compostatge en origen, adreçada al sector ramader. Actualment, són només 37 a tot Catalunya les explotacions que generen  compost a partir de les dejeccions ramaderes sòlides, els fems, o bé que separen la part sòlida i líquida del purí porcí. La guia que s’ha presentat aquest matí explica els detalls tècnics de com ha de ser la matèria, el procés, la normativa i com es poden comercialitzar els excedents. Aquest sistema permet reduir el volum de les dejeccions ramaderes al 50% i exportar el compost a altres zones de Catalunya on faci més falta. Tot plegat, amb el concepte de la bioeconomia circular al centre. Ho destaca la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes:

 Actualment hi ha 15 expedients més d’explotacions que volen fer compostatge amb una inversió total de 2,9 milions d’euros. A través dels ajuts Next Generation hi ha una línia d’ajuts i abans de final d’any és previst que es tregui una altra convocatòria.

El principal inconvenient és la feixuga tramitació per comercialitzar l’excedent de compost. En aquest sentit, des del Departament d’Acció Climàtica estan negociant amb el Ministeri d’Agricultura per tal que facilitar-ho, ja que actualment s’han de fer els mateixos tràmits que un gestor de residus industrials. De moment, a Catalunya només hi ha una sola explotació a Bellvís que ha aconseguit completar el procés.

La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, destaca l’increment de costos dels fertilitzants químics sobretot arran de la guerra d’Ucraïna. Assenyala que amb el compostatge es poden substituir gairebé en la seva totalitat, amb els beneficis econòmics i ambientals que això suposa:

       La Guia per al compostatge en granja de dejeccions ramaderes està disponible des d’avui mateix a l’apartat de Publicacions del web de l’Oficina de Fertilització.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *