L’onada de calor fa activar el nivell 3 del Pla Alfa en vuit municipis del Solsonès

Aquesta mitjanit la Generalitat ha suspès totes les activitats que suposin un risc d’incendi forestal a 279 poblacions d’arreu del país, entre les quals les del centre i sud de la comarca: Castellar de la Ribera, Clariana de Cardener, La Molsosa, Llobera, Olius, Pinell, Pinós i Riner. Això implica l’aturada dels treballs forestals i els que generen risc d’incendi com el manteniment de vegetació de vorals de carreteres. Així mateix, està prohibida la caça, fumar en terreny forestal i acampar en terrenys forestals. Es recomana evitar els treballs agrícoles les hores centrals del dia. Està específicament prohibit usar picadores i els treballs de la sega del cereal, tot i que ja s’acaben, estan restringits. Les màquines que vulguin segar entre les 2 del migdia i les 5 de la tarda han de comunicar la posició de la màquina als Agents Rurals. Han de disposar d’elements d’extinció tant a la màquina de segar com als tractors que hi donin suport.

El Cos d’Agents Rurals fa una crida a extremar les precaucions davant la combinació de temperatures extremadament altes i valors d’humitat relativa molt baixos, que generaran un episodi de perill d’incendi forestal molt alt, un dels més elevats des del 2003. Els Agents Rurals incrementaran la vigilància i recorden que està totalment prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn i demana que s’evitin activitats de risc al medi natural. El 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, ja sigui per imprudències o per accidents.

En aquest sentit, com a mesura preventiva, han demanat a pagesos i ADF que llaurin els perímetres dels camps de cereals per crear franges de protecció, especialment els propers a zones amb habitatges i vies de comunicació.

En la mateixa línia, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural fa una crida a evitar l’accés al bosc si no és estrictament necessari i a extremar les mesures de prevenció i protecció en cas que s’hi hagi d’anar. Tot plegat, amb el doble objectiu de minimitzar causes humanes d’un incendi com evitar situacions de risc si se’n declara algun. També s’aturaran totes les activitats empresarials i industrials que es realitzen en l’espai forestal.

L’onada d’aire saharià que ens arriba, amb temperatures altes i humitats baixes, provocarà que a les nits no baixin les temperatures i, per tant, no hi hagi recuperació nocturna. Tot i que no es preveuen vents forts fins al final de l’episodi, aquestes condicions sumades a la sequera fa que ens trobem en la pitjor setmana de perill d’incendi dels últims 18 anys. De fet, aquesta onada és la mateixa que ha afavorit els incendis de Turquia i Grècia i és per això que la Generalitat fa una crida a la ciutadania a extremar les precaucions. No es descarta que en les properes hores la Generalitat dicti altres restriccions d’activitats al medi natural. Es demana que s’eviti planificar-hi sortides almenys fins diumenge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *