Llum verda a una actualització d’ordenances fiscals feta “més amb el cor que amb el cap”
Així ho definia el regidor d’Hisenda, Ramon Xandri, al ple telemàtic d’ahir al vespre:
L’actualització de la taxa d’escombraries és la principal novetat en les ordenances fiscals.S’incrementa en un 3% per fer front a l’augment del cànon de residus de la Generalitat. També es crea el concepte de 7 euros per trimestre per al nou servei de recollida selectiva porta a porta, que s’aplicarà un cop entri en funcionament, l’últim trimestre del 2021.
D’altra banda, es proposa eliminar la taxa per registrar animals de companyia, mentre que se’n crea una de nova de 10 euros anuals per a la tinença de gossos per a controlar-ne la població i compensar el cost indirecte que suposen per a les arques municipals.
També es fixa un preu de 25 cèntims per quilowatt per a l’ús dels punts de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics mentre que s’elimina la bonificació de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a vehicles històrics, ja que entra en contradicció amb la bonificació de vehicles de baixes emissions.
Les altres taxes que varien són la rebaixa del preu per entrar a les piscines municipals amb el Carnet Jove Solsonès, que costarà 3 euros; l’increment del preu de l’entrada al pou de gel en un euro i la creació d’un nou concepte d’ocupació de la via pública per part de caixers automàtics de 300 euros anuals.
Tots els grups de l’oposició han lamentat que no se’ls ha convidat a participar en el debat de les ordenances fiscals mentre que el regidor d’Hisenda, Ramon Xandri, s’ha mostrat dolgut per aquesta crítica i ha recordat que sempre està a la seva disposició però no creu que els hagi d’anar al darrera per parlar d’una qüestió que ja saben que s’aprova anualment per aquestes dates.
Des de Junts per Solsona reclamen un estudi econòmic que acompanyi la modificació de la taxa de les deixalles. Marc Barbens:
Pel que fa als canvis en les ordenances sobre la tinença de gossos, consideren que penalitza la gent que ho fa bé, que hauran d’abonar 10 euros anuals. Des de Junts són partidaris de sancionar la gent incívica. La formació de Barbens tampoc aplaudeix la supressió de la bonificació de l’impost als vehicles històrics, atenent que només es fan servir dos o tres cops l’any. Segons el seu parer, es podria apujar l’edat dels vehicles fins a 30 o 40 anys, però no retirar la bonificació. Per tot això, Junts per Solsona va votar-hi en contra.
Des de la CUP també s’hi han oposat en no compartir ni el fons ni la forma de la revisió d’ordenances fiscals proposada per l’executiu. A la manca de debat hi sumen la falta de voluntat d’aplicar una tarificació progressiva. Ho apunta la portaveu del grup, Pilar Viladrich:
Els cupaires són partidaris per començar a aplicar aquest sistema a serveis com els esportius, l’Escola Municipal de Música o la llar d’infants i no serveis universals com l’aigua o les escombraries. Pel que fa a la taxa de deixalles, consideren que caldria establir elements correctors en el cas dels grans habitatges segons el valor cadastral, de la mateixa manera que es fa amb els negocis. Alternativa per Solsona considera que s’ha perdut una nova oportunitat per modificar l’IBI de manera que permeti la mobilització dels habitatges buits. Finalment, han tornat a lamentar que no s’hagi contemplat la possibilitat d’eximir la ciutadania de l’entrada no les piscines municipals quan es produeixi una onada de calor.
El PSC s’hi ha abstingut defensant també que cal diferenciar les taxes en funció dels recursos dels quals disposi la ciutadania. Encarna Tarifa:
Pel que fa a l’ordenança dels gossos, Tarifa és partidària de crear un banc d’ADN, tal com es fa en altres municipis, per tal d’identificar els usuaris incívics que embruten la ciutat. També reclama un estudi econòmic per regular algunes qüestions com per exemple, l’ocupació de la via pública amb caixers automàtics.
Canvis en la plantilla de la Policia Local
Al marge de les ordenances fiscals, el ple d’ahir al vespre va ratificar per unanimitat la modificació de la plantilla de personal per substituir una plaça de caporal per una d’agent de la Policia Local. En tant que la plantilla s’ha vist reduïda en dos efectius en poc temps, es considera necessari aquest canvi per convocar un concurs d’oposició urgent per proveir dues places d’agent i crear una borsa de treball per suplir baixes. Marc Barbens ha reclamat a l’executiu una previsió per convocar la plaça de caporal mentre que l’alcalde, David Rodríguez, ha argumentat que es farà en funció de la disponibilitat pressupostària i que l’objectiu a llarg termini és que la plantilla de la Policia Local estigui formada per 15 agents, inclosos un sergent i dos caporals.