La música, protagonista dels Divendres de Pensament al Museu

Des dels sons de la viola de roda fins a l’avantguardisme religiós de Shonberg i els paisatges sonors de la Catalunya central medieval són alguns dels temes dels “Divendres de pensament al Museu”. Aquest any s’aposta per la música coincidint amb el centenari de l’Orfeó Nova Solsona i el primer quart de segle de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. Coordinada per Víctor Pérez i Raül Garrigasait, aquesta programació cultural vol incentivar a la reflexió els divendres de Quaresma. Avui s’hi dona el tret de sortida amb el filòsof i artista polifacètic Marc Egea, que parlarà de l’orquestra circular i de la viola de roda, un instrument antic amb sonoritats molt modernes. La cita és setmanal durant tot el març i el 17 d’abril, sempre a les 7 de la tarda, a les mateixes instal·lacions del Museu Diocesà i Comarcal.

Divendres que ve el ponent serà el músic i doctor en Humanitats de Navès Josep Barcons, que parlarà de la impossibilitat de comunicar i d’una obra d’Arnold Shonberg que coneix en profunditat i que va ser objecte de la seva tesi doctoral. El 20 de març serà el torn de Laura de Castellet, historiadora, il·lustradora i músic, amb una conferència titulada “Paisatge sonor i arqueologia del so a l’edat mitjana”. El darrer divendres de març Montserrat Reig, doctora en filologia grega, parlarà dels músics a la mitologia clàssica i del mite d’Orfeu i Màrsias. Finalment, a l’abril el músic i organista Albert Blancafort, a qui s’ha encarregat la restauració de l’orgue de la catedral, se centrarà en aquest instrument com a clau de volta del desenvolupament musical a Occident. 

Segons Raül Garrigasait, s’intenta portar ponent amb visions diferents de la música i amb altres formacions. Es vol demostrar que el camp humanístic-artístic en un sentit ampli està vinculat.

Malgrat que els temes dels “Divendres de pensament al Museu” puguin semblar adreçats a públics minoritaris, l’organització està molt satisfeta del seu èxit en les edicions anteriors. Sentim Garrigasait:

Tota la informació del cicle de conferències que comença avui podeu consultar-la al web museusolsona.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *