La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, dona el tret de sortida a la Nit dels Museus des de Solsona

Ho va fer dissabte al vespre des del Museu Diocesà i Comarcal, on va inaugurar el nou projecte museogràfic de la sala de pintures murals de Sant Quirze de Pedret. La sala icona de l’equipament, amb un dels conjunts de pintura mural més excepcionals d’Europa, s’ha sotmès a una restauració de les pintures per fer-ne una neteja i una fixació millorant la seva preservació i conservació. L’última remodelació de la sala datava dels anys 80 i ara s’ha optat per fer una renovació museogràfica d’aquest espai on es troben les pintures romàniques i preromàniques procedents de l’església de Sant Quirze de Pedret, situada al municipi de Cercs, al Berguedà. El conjunt consta d’aquestes pintures que es conserven al Museu de Solsona i de les dues absidioles laterals que es troben al MNAC, al Museu Nacional d’Art de Catalunya. El conjunt sencer constitueix unes pintures murals incomparables en l’àmbit europeu. D’una banda, perquè són un exemple pràcticament únic de pintura d’aquesta època, sent un testimoni del primer programa decoratiu de l’església entorn de l’any 1000. De l’altra, perquè les segones pintures del segle XII tenen una gran qualitat artística i presenten un programa iconogràfic, el Judici Final, que no té paral·lels en la pintura mural romànica catalana.

Paral·lelament a la restauració, s’ha dut a terme un treball de digitalització. El material obtingut permetrà visualitzar les pintures en el seu context juntament amb les que es troben al MNAC per tal que el visitant tingui la imatge més aproximada possible a la que tenia l’espectador romànic. Aquesta tasca s’ha dut a terme en col·laboració amb les universitats de Barcelona, Politècnica de Catalunya i de Girona. D’altra banda, la sala s’ha adequat amb nous plafons informatius, vitrines i nova il·luminació. Han finançat aquest projecte la Fundació La Caixa, a través del programa Romànic Obert, i el Departament de Cultura de la Generalitat.

Pel que fa a la Nit dels Museus, marca l’inici d’una setmana on aquests equipaments duen a terme 230 activitats gratuïtes per apropar el patrimoni a tots els públics. Així, la consellera feia una crida a la ciutadania a omplir els museus d’arreu del país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *