La comissió orgue de Solsona demana una última empenta per reunir l’últim 10% del finançament de la restauració per completar-la

Preveuen que la rehabilitació estigui enllestida en 20 mesos però queden per aconseguir 71.000 dels 671.000 euros de l’import total del projecte. Són conscients que es tracta d’una obra d’un gran cost, però posen de relleu l’interès cultural, artístic i patrimonial que té la restauració d’aquest instrument històric per a la ciutat. És per això que fan una crida a col·laborar en la campanya de recaptació de fons per tal que pugui avançar més ràpid, un procés de restauració que es pot seguir a través dels plafons instal·lats a la Catedral, el web orguesolsona.com i a les xarxes socials.

La rehabilitació de l’orgue de la Catedral de Solsona ha coincidit al taller del mestre orguener Albert Blancafort amb el de la Cripta de la Sagrada Família de Barcelona, inaugurat el mes passat. El de Solsona, però, té 46 registres i més de 3.000 tubs mentre que el barceloní disposa de 10 registres i poc més de mig miler de tubs. Precisament, l’organista titular de la Sagrada Família, Juan de la Rubia, va visitar Solsona fa poc més d’un any i va poder comprovar de primera mà que el de la Catedral és l’orgue històric més monumental de Catalunya. Es tracta d’un instrument amb alguns registres que conformen la sonoritat romàntica que imita instruments d’orquestra. El creador de l’orgue romàntic o simfònic va ser l’orguener francès Cavaillé-Coll, constructor de l’orgue de la Sagrada Família, que també va iniciar el de Castelló d’Empúries, que no el va poder acabar i en va encomanar la tasca da Gaietà Viladerbò, que el 1853 havia construït l’orgue de Solsona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *