Els experts confirmen la presència de l’eruga del boix al Solsonès i la seva expansió

Segons dades del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, la plaga es va detectar l’any passat per primera vegada a la nostra comarca i també a l’Anoia, l’Alt Penedès, el Garraf, el Tarragonès i el Montsià i el nombre d’hectàrees afectades ha crescut un 62%. Des de la identificació de la plaga per primer cop a la Garrotxa ara fa set anys, es calcula que el 20% de la superfície forestal amb la presència important de boix presenten atac de l’eruga en diferents graus. Ho apunta Jordan Muñoz, doctor en enginyeria forestal i investigador del CTFC:

Des de la Generalitat s’ha establert un pla d’acció per estudiar la plaga i la seva evolució, però prevenir-la és complicat i combatre-la impossible en tant que l’espècie cria tres cops a l’any i això fa inviable tractar-la en un milió d’hectàrees tant a nivell tècnic com econòmic.

L’investigador Jordan Muñoz apunta que l’arribada de la papallona del boix el 2014 va generar un desequilibri important que caldrà encara un temps fins que es restableixi. Destaca que encara és d’hora per saber si els boixos perviuran a llarg termini o si la plaga s’estabilitzarà. El doctor en enginyeria forestal assegura que caldrà tenir en compte que hi haurà una resposta per part dels depredadors naturals que han de combatre l’eruga, però aquesta no és immediata. Un altre dels factors que s’haurà d’estudiar és com el canvi climàtic afectarà el cicle reproductiu de l’insecte. Temen que la pujada de temperatures pugui afavorir l’eruga i les sequeres debilitin encara més els boixos.

             

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *