El Solsonès té 511 habitatges buits, la meitat dels quals, en ruïna

Ho posa de manifest l’estudi encarregat pel Consell Comarcal a Lluerna Arquitectura gràcies a un ajut de la Diputació de Lleida que fa una radiografia de la disponibilitat d’habitatge a la comarca per tal de definir estratègies i polítiques d’habitatge. L’anàlisi no inclou els municipis de Castellar de la Ribera, La Molsosa, Navès, Riner i la part del Vinyet de Solsona, que no han aportat dades.

Un 80% dels habitatges buits són masies disseminades i la majoria es concentren a Pinell, Odèn i Lladurs. Per contra, La Coma, Llobera i Olius només tenen al voltant del 5% de cases no habitades. Odèn concentra un 30% del total d’habitatges en ruïna.

Pel que fa a la tinença, 2 de cada 3 dels habitatges principals són de propietat, la majoria de persones físiques, mentre que el 35% estan llogats. Hi ha 12 grans tenidors que tenen el 6% del parc d’habitatge total de la comarca. El municipi on el preu del lloguer és més elevat és a la Coma i la Pedra, amb uns 620 euros mensuals, molt per sobre de Solsona, on se situa en 380 euros al mes. Amb tot, són preus per sota de la mitjana catalana de 780 euros. Actualment, només hi ha nou habitatges en lloguer disponibles publicats a les xarxes i a les immobiliàries locals.

El parc vacant d’habitatge és força envellit i requereix d’inversions per a la seva reactivació. De fet, un 78% dels habitatges desocupats estan en mal estat de conservació. Se n’han registrat només quatre en procés de reforma. En venda només hi ha un 1,5% del total de cases, la majoria de les quals, a la Vall de Lord. D’altra banda, Sant Llorenç té 1 de cada tres habitatges buits de la comarca.

El conseller comarcal de Drets Socials, Xavier Castellana, explica quin serà el proper pas que estan impulsant amb als ajuntaments de Solsona i Sant Llorenç:

L’estudi d’habitatge al Solsonès distingeix tres vies diferenciades de necessitat. D’una banda, a curt termini es requereix disposar d’allotjament per a persones en risc d’exclusió residencial que es troben en situacions de vulnerabilitat i d’emergència econòmica. A curt-mitjà termini, l’objectiu se centra en joves que es vulguin emancipar, creació de nous nuclis familiars o canvi d’habitatge per causes laborals o per conciliació o cures familiars. Finalment, a mitjà i llarg termini, es parla de polítiques d’habitatge que apostin per un foment responsable de la rehabilitació, conservació i millora del parc existent. Els resultats d’aquest estudi es poden consultar a l’apartat d’Actualitat del web elsolsones.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *