El Solsonès no podrà votar a la consulta dels Jocs Olímpics però Solsona tindrà veu a la Taula de treball

Representants de la Generalitat han celebrat recentment una trobada al Consell Comarcal amb els membres del ple i alcaldies del Solsonès per abordar el projecte de candidatura dels Jocs d’Hivern del 2030.

L’exalcalde de Solsona i secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, David Rodríguez, ha explicat que no es basa en un projecte inherent a grans inversions, sinó un de sostenible i de llarga durada sobre les infraestructures ja existents. Per la seva banda, Manel Vila, assessor de projectes transversals, destaca que no només és un gran esdeveniment esportiu sinó mediàtic i de projecció del territori que comptaria amb la participació d’uns 4.500 esportistes.

Els representants del Govern català diferencien l’àmbit de la consulta, que defensen que ha de recaure en la vegueria amb més afectació; de l’àmbit de participació, que es vol fer extensiu al conjunt de les comarques pirinenques. En aquest sentit, s’ha modificat el model de governança de la Taula de representació territorial del projecte, de la qual ja en formaven part totes les comarques pirinenques, inclòs el Solsonès, però s’hi han afegit les capitals, com el cas de Solsona.

Pel que fa al paper del Port del Comte, el director general de Polítiques de Muntanya, Jesús Fierro, ha destacat que si bé no compleix amb els requisits que demana el COI, pot ser clau com a equipament per acollir entrenaments. Per la seva banda, el cap de Gabinet de Presidència, Bernat Picornell, ha posat de relleu que no té sentit organitzar uns Jocs Olímpics si la ciutadania no ho veu bé i ha quantificat el cost en 1.200 milions d’euros, finançats exclusivament pel COI.

Autoritats locals demanen més informació i lamenten que es deixi el Solsonès fora de la consulta

Els representants del Solsonès assistents a la reunió van demanar disposar de més informació al respecte i saber quines millores s’han previst. També demanen com es plantegen un Jocs en un context de canvi climàtic i encaixar aquest projecte en la sostenibilitat. Un dels alcaldes més crítics en aquesta qüestió és el de Guixers, Jordi Selga. En un comunicat, qualifica de menyspreu el fet que el Govern deixi fora de la consulta el Solsonès i lamenta que es contradigui la moció aprovada pel Parlament fa unes setmanes que va presentar En Comú Podem. Jordi Selga es mostra sorprès per la falta de concreció i buidor del projecte. Considera que la candidatura és un joc de despropòsits que no afavoreix en res al món dels esports d’hivern i reclama que se n’expliquin tots els detalls a la ciutadania per tal que, amb tota la informació a la mà, pugui tenir un criteri propi per manifestar-se en un sentit o en un altre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *