El Govern aixeca l’emergència per sequera en sis municipis del Solsonès

Són Solsona, Olius, Navès, Pinós, Riner i Clariana, que formen part d’un total de 202 municipis que beuen del Ter i del Llobregat i que passen a l’estat d’excepcionalitat.

D’aquesta manera, les restriccions d’aigua passen de 200 a 230 litres per persona i dia i es podran reomplir piscines públiques i privades. Tot plegat, entrarà en vigor a partir de dilluns que ve.

Tot i que l’anunci es fa en plena campanya electoral, el Govern assegurava que les xifres d’acumulació d’aigua als pantans avalen l’aixecament de les restriccions i que en cap cas es tracta d’una mesura electoralista ni tampoc està condicionada a les pressions d’alguns sectors com la restauració. En parlava la portaveu del Govern, Patrícia Plaja:

Però això no és tot, perquè amb les reserves d’aigua que hi ha a hores d’ara al sistema Ter-Llobregat, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, allunyava una possible reentrada a l’estat d’emergència fins al gener de l’any que ve:

A banda d’augmentar la despesa d’aigua per persona i dia dels 200 als 230 litres; l’estat d’excepcionalitat també permetrà reomplir piscines públiques i privades (això vol dir que no es podran omplir si estan buides del tot), i també es relaxen les restriccions a la pagesia i a la indústria. 

La decisió arribava ahir, el mateix dia en què els embassaments de les conques internes superaven el 25% de la seva capacitat: unes xifres un 5% més altes que ara fa una setmana i que no es registraven des de l’agost de l’any passat.

A tot això, les primeres reaccions a la relaxació de les mesures no es van fer esperar i Unió de Pagesos celebrava, en part, la decisió del Govern. 

Al sector de la ramaderia, les restriccions d’aigua passen del 50 al 30% i en el reg, del 80 al 40%. El responsable d’aigua del sindicat, Josep Cuscó, demanava flexibilitzar encara més algunes mesures:

Reaccions a la comarca

Des del Solsonès, el president de la Mancomunitat d’Abastament d’Aigua, Daniel Rovira, si bé considera que l’aixecament de restriccions és una mesura encertada pel nostre territori, pel que fa a la zona metropolitana, que és la que més consumeix i la que té més afectació a l’hora d’aplicar aquest decret, considera que és precipitada:

Per a Daniel Rovira, la mesura s’ha pres pensant més en les eleccions d’aquest cap de setmana que amb la coherència de l’estat real d’emergència. A mitjà termini, el president de la Mancomunitat d’Abastament d’Aigua del Solsonès és partidari de replantejar els decrets de sequera i les lleis que en deriven pel que fa a les restriccions a la ramaderia. Rovira és partidari que la indústria ramadera tingui, com a mínim, les mateixes restriccions en cas d’emergència que la resta d’indústries, ja que al final consumeix un 1,6% de l’aigua de conques internes.

Des de l’Ajuntament de Solsona, el regidor de Serveis, Joan Parcerisa, demana a la ciutadania que, malgrat la relaxació de les mesures, consumeixi només l’aigua mínima imprescindible:

Parcerisa posa l’accent en les piscines i demana a la població es limiti a reomplir les que tinguin circuit tancat de recirculació d’aigua i no les que estiguin buides. En aquest cas, emplaça la ciutadania a utilitzar les piscines municipals, que s’està treballant per declarar-les com a refugi climàtic tot i que amb les noves mesures no serà un requisit imprescindible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *