El CTFC impulsa una prova pilot al Ripollès per aconseguir més recursos hídrics amb la gestió forestal
Un bosc sense gestionar és dens i té molts arbres que consumeixen molta aigua i no creixen bé. Fent una aclarida selectiva i tallant un de cada quatre arbres, es pot millorar la biodiversitat i aconseguir una aportació més gran d’aigua als rius. Amb aquesta premissa de com influeix la gestió forestal en la provisió d’aigua blava és en què se centra aquest projecte d’investigació de l’ens de recerca i l’Agència Catalana de l’Aigua.
La prova experimental es farà en una finca pública de Molló, al Ripollès, però la intenció és expandir-la a altres punts de Catalunya, entre els quals el Solsonès.
Un altre dels handicaps és que moltes vegades la gestió forestal es planifica però no s’acaba executant. Ho destaca Paula Martín, responsable del grup de Boscos i Aigua del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya:
Els investigadors calculen que si s’impulsa aquest tipus de gestió forestal en el conjunt de boscos que han identificat com a estratègics es podrien obtenir 17 hectòmetres cúbics anuals, una quantitat molt rellevant pel país.