El CTFC estudia les cremes controlades dels Bombers al Solsonès per veure com afecten a la resistència dels boscos davant de plagues i sequeres

Aquests dies, el Grup d’Actuacions Forestals dels Bombers, els GRAF, estan realitzant cremes controlades en 25 hectàrees de diversos boscos del Solsonès per reduir el combustible del sotabosc que podria generar grans incendis forestals. Experts del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, en el marc del projecte For Res, n’estudien sobre el terreny l’efecte que tenen sobre els boscos de pinassa i si aquest bosc es fa més fort.

A tres finques s’han seleccionat una vintena d’arbres i s’hi ha col·locat un sensor que detectarà quina temperatura agafa l’arbre quan hi passa el foc, la qual cosa permet detectar quina ha estat la intensitat del foc i si aquest ha provocat danys a l’arbre. Els investigadors parteixen de la hipòtesi que si es fan cremes els pins són més resistents davant de sequeres o plagues com la processionària del pi, ja que es redueix la competència amb altres arbres i el sotabosc.

Al marge d’això, el projecte For Res, amb quatre anys de durada, analitza el tipus de gestió forestal més òptima per a la prevenció d’incendis, la resistència davant d’una plaga o sequera o per a recuperar-se més fàcilment després d’un incendi. S’estudien boscos no gestionats, amb gestió tradicional i altres on s’hi fa una gestió més suau, anomenada “Smart Forest”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *