El CTFC analitzarà l’impacte dels diferents models de gestió forestal en els recursos hídrics
Ho farà en el marc d’una iniciativa de l’Agència Catalana de l’Aigua amb una durada de 4 anys i un pressupost de 440.000 euros.
Estudis recents de l’ens de recerca en parcel·les de pi roig no gestionades i en condicions de sequera fan preveure que en les properes dècades aquests boscos arribin a nivells d’estrès perillosos. S’estima que caldria aplicar una intensitat d’aclarida del 40% per garantir un millor estat dels boscos i, a més, permetre que més aigua sigui exportada cap als sistemes fluvials i, per tant, augmenti l’aigua blava, és a dir, per beure. Les primeres previsions conclouen que amb una aclarida del 40% passaríem d’un escorrentiu del 25 al 32% de la precipitació anual i, a més, el bosc resultant seria més resistent als incendis.
Amb aquest estudi, l’ACA vol disposar d’una eina de gestió per avaluar l’impacte de diferents models de gestió forestal en els recursos hídrics així com en els efectes derivats d’esdeveniments extrems en un context de canvi climàtic. En funció dels resultats, es plantejaran propostes de mesures concretes de gestió pràctica.