El Col·lectiu Ronda recorda que les vacances han de ser pactades per empresa i treballadors

Natxo Parra, de la cooperativa d’advocats que se centra en la defensa de drets, ha assegurat a La Central que moltes empreses han volgut imposar vacances als treballadors durant el període de confinament. En cas que algú es trobi en aquest supòsit, pot denunciar-ho davant Inspecció de Treball o bé posar una demanda al jutjat al·legant que aquests dies no són vacances sinó una imposició unilateral de l’empresa. Reconeix que és més fàcil en les empreses en què hi ha comitè d’empresa però subratlla que no pot existir cap tipus de represàlia pels treballadors per defensar els seus drets.

Una altra denúncia del Col·lectiu Ronda és la utilització massiva de la fórmula de l’ERTO. Natxo Parra aclareix que qualsevol treballador afectat per una suspensió temporal del contracte té dret a atur, sense que això perjudiqui una prestació posterior a la qual hagi de tenir accés. Posa de relleu que mentre dura l’ERTO les persones poden treballar en una altra feina tot i que quan s’acabi la suspensió s’hauran de reincorporar a la primera empresa amb les mateixes condicions. Des del Col·lectiu Ronda subratllen que les persones que estan de baixa mèdica durant un ERTO han de seguir de baixa, percebent un 75% del salari, i que no poden estar afectats per aquesta mesura fins que no rebin l’alta. Natxo Parra lamenta que el personal temporal ha estat el més afectat, ja sigui per la no renovació del contracte o l’extinció abans de temps. En aquests casos, el treballador té dret a reclamar acomiadament improcedent amb dret a indemnització. Parra aplaudeix el nou subsidi per a les treballadores de la llar, però lamenta que continua sent un col·lectiu molt vulnerable:

Un altre dels principals col·lectius damnificats per aquesta crisi derivada de les mesures de la Covid-19 són els autònoms. El Col·lectiu Ronda posa de relleu que poden accedir a una prestació del 70% els que s’han vist obligats a tancar i també els que han reduït la seva facturació en un 75% en comparació amb els últims sis mesos. La prestació oscil·la entre els 700 i els 1.400 euros i s’ha de tramitar a través de la mútua. Pel que fa als que no entrin dins d’aquest supòsit poden optar a l’ajornament del pagament de les quotes de maig, juny i juliol. Natxo Parra tem que un cop es desactivi l’estat d’alarma ens puguem trobar amb acomiadaments massius ja que la llei parla de compromís però no de mesures concretes.

             

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *