El Centre d’Estudis Lacetans excavarà a quatre jaciments simultàniament
La penúltima setmana d’aquest mes la Secció d’Arqueologia del CEL reprendrà les excavacions que duu a terme cada estiu dins el projecte Estratègies d’ocupació del territori del Solsonès i Bages durant la proto-història i l’antiguitat. Mai abans, però, ha treballat en tants jaciments a la vegada. Són els de la Codina de Pinell, on l’entitat torna després de 13 anys; a Anseresa, al terme d’Olius; al Castellvell i a Sant Miquel de Sorba. El CEL hi treballarà, com és habitual, amb la participació de diversos estudiants universitaris d’Arqueologia i Història. Tot i això, l’organització lamenta que només puguin participar-hi 25 voluntaris, el mateix volum d’edicions anteriors. Laro Bonvehí és membre de la Secció d’Arqueologia:
Al jaciment de la Codina s’hi durà a terme una intervenció preventiva per sanejar la vegetació i s’hi excavarà el pati de la vil·la fortificada de l’època medieval. Ho explica l’arqueòleg Laro Bonvehí:
Recordem que durant deu anys, del 1996 al 2006, el CEL va posar al descobert la fase d’ocupació medieval, que és la més important del jaciment. Entre els segles deu i onze i fins al catorze, en aquest indret de Pinell s’hi va erigir un castell i una vil·la fortificada amb una necròpoli situada fora muralles.
A banda d’aquest jaciment, la campanya d’aquest estiu també es desenvoluparà en tres zones més. Una serà al poblat ibèric d’Anseresa, a Olius, que va començar a reexcavar-se l’any passat. Està situat al cim d’un turó al costat del riu Cardener i presenta una configuració molt similar a la del poblat del Castellvell. Precisament aquest tornarà a ser objecte d’una intervenció aquest estiu. Els treballs continuaran en la mateixa línia dels últims anys: s’hi excavaran dos recintes d’hàbitat pre-ibèrics i ibèrics i un altre de la fase ibero-romana. Finalment, el Centre d’Estudis Lacetans també liderarà una actuació al jaciment de Sant Miquel de Sorba, especialment a la part central del cim del turó. En aquest punt, es continuarà excavant part de la cisterna més antiga del poblat.
El CEL compartirà amb el públic les troballes de la campanya d’enguany i mostrarà com treballen els arqueòlegs el dissabte 24 d’aquest mes. L’entitat organitza una visita guiada durant tot el matí. El punt de trobada serà a les 10 al Castellvell.