El Museu de Solsona inaugura dissabte una exposició temporal per mostrar la vitalitat del barroc
Porta per títol “Contra el barroc. Un món en extinció” i vol recórrer els estadis que el van empènyer cap al classicisme posant l’accent en els petits focus de resistència i continuïtat a la Catalunya més amagada. En tots els racons del Bisbat de Solsona durant el segle 18 s’hi van construir retaules de fusta de gran qualitat i creativitat, la majoria, de les nissagues dels Morató i els Pujol. Aquesta esplendor del barroc es va veure truncada amb l’arribada dels postulats de la Real Academia de San Fernando, que volia acabar amb aquest estil a partir de reials ordres i decrets a través dels bisbes. La majoria dels tallers es van apagar i només alguns van sobreviure renovant-se o traçant estratègies contra la norma.
L’exposició del Museu de Solsona se centra en un estudi de cas, però vol assolir una lectura global aplicable al conjunt del territori català. La mostra es desplega per les tres sales permanents dedicades al Renaixement i el Barroc adaptades per a l’ocasió. Cada sala està pensada perquè situï el visitant en les diferents fases.
Els comissaris de la mostra són els doctors en història de l’art Joan Bosch i Francesc Miralpeix, amb una llarga trajectòria en l’estudi del període barroc. El muntatge museogràfic, amb una posada en escena original i innovadora, ha anat a càrrec de Salvador Vinyes.
La inauguració de l’exposició “Contra el barroc. Un món en extinció” es farà dissabte a les 12 del migdia al Museu. Es podrà visitar fins al 17 de setembre i durant la primavera i l’estiu es programaran visites a diferents esglésies relacionades amb la temàtica de l’exposició conduïdes per estudiosos del barroc.