Una de cada 5 persones del Solsonès van fer ús dels Serveis Socials el 2020
L’any passat 2.700 persones van ser ateses per aquesta àrea del Consell Comarcal, que s’ha consolidat com a essencial durant tota la pandèmia i s’ha hagut d’adaptar redoblant esforços i reorganitzant serveis davant les noves necessitats.
2.200 dels usuaris són de Solsona, la qual cosa significa que es va atendre el 24% de la població total de la ciutat. Els altres 500 eren habitants de la resta de la comarca, un 11% dels prop de 4.400 habitants. L’increment més notable ha estat en el Fons d’Emergència Social, amb un augment del 70% d’usuaris. Se n’han beneficiat 130 famílies formades per 348 persones, que han rebut ajuts d’alimentació a través del Rebost Solidari o bé ajuts econòmics per despeses d’habitatge. El Fons d’Emergència Social es gestiona conjuntament amb l’Ajuntament de Solsona, Creu Roja i Càritas Arxiprestal Solsona-Morunys i compta amb el suport de diverses entitats de la comarca.
L’any passat es van dispensar més de 10.000 xecs d’àpats a domicili i uns 12.000 de neteja. Al marge d’això, 134 persones s’han beneficiat del servei d’ajuda a domicili i 238 del de teleassistència. 156 persones han fet ús del projecte “T’acompanyem”, que finança part del desplaçament per acudir als serveis sanitaris públics. 434 persones han acudit al Pla de Ciutadania i de les Migracions, un centenar s’han adreçat al Servei d’Informació i Atenció a les Dones i una cinquantena han rebut el seguiment del programa MARMI d’inserció laboral per a persones beneficiàries de la renda garantida.
Un altre col·lectiu que ha rebut atenció especial és el dels infants, amb l’atenció de 737 nens i nenes en risc d’exclusió social o vulnerabilitat. Això inclou intervenció directa amb les famílies, a domicili, ajudes individuals i de menjador i projectes comunitaris de carrer. A través del Sis, el Servei d’Intervenció Socioeducativa del Solsonès, s’han atès 73 infants entre Solsona i Sant Llorenç, amb atenció individualitzada en aspectes com la cohesió i el respecte.
Tots aquests serveis individuals s’han complementat amb projectes comunitaris a través del SAI, el Servei d’Acció Integral, que treballa per la sensibilització social en matèria LGTBIQ+; el SIAD, amb la Campanya Impensables de prevenció de les violències masclistes en col·laboració amb tots els ajuntaments de la comarca; i el programa d’Envelliment Actiu impulsat amb l’Ajuntament de Solsona.