Un estudi amb la participació del CTFC determina que el risc de gelades tardanes ha augmentat a Europa en els últims 60 anys

L’article s’ha publicat en una prestigiosa revista científica aquesta setmana i el CTFC i la Universitat de Lleida són les úniques institucions de l’Estat espanyol que hi participen de la mà de l’investigador Sergio de Miguel, professor i membre del Comitè Directiu de la Global Forest Biodiversity Initiative. Un grup internacional de 50 experts ha analitzat els casos de gelades de finals de primavera entre el 1959 i el 2017 i les estratègies de resistència que tenen les espècies llenyoses de l’hemisferi nord. L’estudi pretén entendre i interpretar la manera en què els arbres s’adapten per minimitzar el dany de les gelades a les seves fulles i per predir la vulnerabilitat dels boscos davant del canvi climàtic. L’anàlisi conclou que el 35% de les regions forestals d’Europa i el 26% de les d’Àsia estan cada vegada més amenaçades pels danys de les gelades tardanes. En canvi, a Amèrica del Nord, on les gelades han estat tradicionalment més comunes, això només passa en el 10% de la zona. N’explica els motius l’investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Sergio de Miguel:

Les gelades de finals de primavera són el principal causant de pèrdues econòmiques a l’agricultura, de fet, la baixada de les temperatures sota zero en aquesta època és el fenomen extrem més crític en aquesta zona. A Europa i Amèrica del Nord, les gelades tardanes als cultius i als arbres causen més pèrdues econòmiques a l’agricultura que qualsevol altre perill relacionat amb el clima. Al marge d’això, la disminució de la fotosíntesi fa augmentar els nivells de diòxid de carboni. És per aquest motiu que els resultats de l’estudi són essencials per orientar l’elaboració de models climàtics, l’agricultura, la silvicultura, la política d’assegurances i l’adopció de decisions ambientals.

            

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *