Solsona es converteix durant tres dies en la capital europea de la innovació en la gestió d’incendis

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya posa en marxa el projecte internacional FIRE-RES, que marcarà les pautes de la prevenció d’incendis durant els propers 4 anys des de Catalunya. Es tracta d’una de les iniciatives més grans que mai ha finançat la Comissió Europea en incendis a l’ens de recerca. Compta amb un pressupost de 20 milions d’euros i la participació de 35 entitats i centres de recerca d’Europa, Xile i els Estats Units. Hi prenen part representants dels àmbits de la recerca, la tecnologia, la indústria, els cossos de prevenció i extinció d’incendis, els propietaris forestals privats, les universitats i els centres tecnològics d’àmbit públic i privat. L’objectiu és generar una gran xarxa de ciència i de gestió de desastres naturals.

Avui i demà es presentaran els aspectes més tècnics de la iniciativa, que vol proporcionar a la Unió Europea la capacitat d’evitar el col·lapse davant dels incendis forestals extrems. Dijous es farà una sortida a Santa Coloma de Queralt, on es va iniciar el gran incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia d’aquest estiu.

FIRE-RES pretén desenvolupar i aplicar un conjunt d’accions d’innovació a nivell tecnològic, social, de salut i seguretat, administratiu, ecològic i econòmic. La intenció és definir nous models per abordar de manera integrada les tres fases de gestió dels incendis: prevenció, resposta i restauració. Es proposaran fórmules per aconseguir que siguin econòmicament viables, que s’implantin a totes les regions de la Unió Europea i hi participin actors públics i privats.

Finalment, també es vol transferir el coneixement generat a la societat, augmentant la consciència social i el compromís amb la prevenció, preparació i resposta davant del risc d’incendis. Es farà a través de xarxes nacionals i transfrontereres ja existents i les que es crearan a partir de FIRE-RES.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *