Riner rehabilita l’antiga cuina de la Casa Gran del Miracle i reconstrueix el foc de rotllo

L’Ajuntament ha iniciat els treballs que completaran la reforma de la part històrica de l’immoble, amb la qual cosa els visitants es podran fer una idea més completa de l’estructura i la història de l’antic edifici. Després de l’arranjament d’aquests espais de la primera planta i l’adequació de les quadres a la planta baixa, es preveu que a partir de la tardor ja puguin ser visitables pel públic amb la museïtzació amb els mobles i objectes adients a cada indret.

La cuina, del segle XVII, conserva tots els seus elements arquitectònics. És on s’elaboraven les menges dels pelegrins que s’allotjaven a l’alberg de la Casa Gran. Està formada per llar de foc, aigüera, escorredor, armari, embigats i paviment original. Els treballs consistiran, entre d’altres, en la reparació i consolidació del sostre; la neteja del sostre, les parets i el paviment; la restauració de la pica de rentar i de la llar de foc i la renovació del sistema elèctric.

La sala del foc de rotllo era un espai singular i habitual en edificis on s’allotjaven viatgers, tot i que és una tipologia de focs que s’han anat perdent i n’hi ha molt pocs que siguin visitables. Es tracta d’una habitació amb un foc central, amb el sostre com a xemeneia, que té bancs al voltant per tal que els usuaris es poguessin escalfar. L’arquitecte responsable de la rehabilitació de la Casa Gran, Carles Pubill, destaca que la reforma es fa amb el màxim respecte als elements i materials originals.

L’última actuació a l’edifici va ser l’any passat amb la rehabilitació del pati interior, la restauració de l’escultura de “l’encantat del Miracle” i la reforma per fer accessible l’edifici a persones amb mobilitat reduïda. Aquest immoble del gòtic civil català s’ha anat reformant els últims anys. Des del 2013 acull la seu de l’Ajuntament de Riner, un bar-restaurant i botiga de serveis, l’oficina de turisme, l’Espai Natura i l’Espai Barroc i una sala d’exposicions temporals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.