Martí va ser el nom més freqüent al Solsonès l’any passat d’entre els 105 naixements registrats

Així es desprèn de les dades onomàstiques i de natalitat publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya. El nom de Martí es va posar a 4 nens mentre que el nom més posat de nena no figura a les dades en tant que 4 és la freqüència mínima que es té en compte a les estadístiques.

La natalitat al Solsonès segueix remuntant després de la Covid. En una comarca on sempre se superaven el centenar de naixements, el 2021 només se’n van registrar 98, una xifra que va augmentant progressivament amb 101 el 2022 i 105 el 2023. Això contrasta amb la tendència a la baixa del conjunt del país, on els naixements han caigut el 3,9% situant-se al nivell més baix des del 1995. Si bé el nombre de dones en estat fèrtil es manté estable, el que baixa és la taxa de fecunditat. De fet, la Catalunya Central és la zona on més ha disminuït la natalitat, amb un 8,8%. Al Solsonès, la taxa bruta de natalitat és de 6,93 per cada 1.000 habitants.

En el que sí que segueix la tendència del conjunt del país la nostra comarca és el percentatge de nadons de mare estrangera: un de cada tres. La major freqüència a nivell del país són els fills de mare marroquina, pakistanesa, colombiana, hondurenya i romanesa. Les dones estrangeres residents a Catalunya tenen més fills que les de nacionalitat espanyola i, a més, els tenen dos anys abans, de mitjana. L’edat mitjana de la maternitat se situa als 32 anys, un més que ara fa una dècada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *