Les inversions i les partides pels efectes de la Covid-19 fan créixer el pressupost del Consell Comarcal pel 2021 un 46%

Ahir el va aprovar el ple semipresencial amb els únics vots favorables de l’equip de govern. Dels 13 milions d’euros del pressupost consolidat, 7,6 corresponen al Consell Comarcal; 5,6 al Centre Sanitari i 80.000 euros al Patronat de Turisme, que són les úniques xifres que es mantenen estables.

El capítol d’inversions del Consell Comarcal, dotat amb 2,3 milions d’euros, en destinarà 1 milió 800.000 a l’illa Cultural de Solsona, finançada en un 50% per fons FEDER. A l’abocador de Clariana s’hi invertiran 166.000 euros del Pla Únic d’Obres i Serveis per construir un dipòsit d’aigües pluvials, instal·lar un sistema de captació de biogàs i també plaques fotovoltaiques i pavimentar el camí d’accés a les basses de lixiviats. Als plans d’usos dels embassaments s’hi injectaran 84.700 euros i a la millora de camins, 412.000 euros més.

Pel que fa al Centre Sanitari, el volum d’inversions ascendeix a 150.000 euros. Es comprarà una nova caldera de biomassa i s’instal·laran llums led, un nou cablejat per dades i veu i una planta fotovoltaica. D’altra banda, es renovaran les habitacions i els espais comuns i se substituiran les finestres de la primera i la segona planta. A l’ens de salut, la influència de la crisi del coronavirus fa créixer despeses de neteja, riscos laborals, adaptació a les noves mesures, reforç de personal, vestuari i bugaderia, entre d’altres.

La presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón, ha destacat l’increment dels pressupostos a les àrees de Cultura, pel projecte de restauració de menhirs Gegants Immortals, i també a Urbanisme, Obres i Camins. També ha posat de relleu la previsió de reducció d’ingressos arran de la pandèmia.

Des de Junts han votat en contra dels pressupostos en considerar que malgrat la conjuntura de crisi, l’executiu no ha treballat prou per aconseguir més ingressos. Isabel Pérez és la portaveu de Junts:

També han trobat a faltar una previsió del canvi de sistema de la recollida rural i han posat de manifest que s’han mantingut el que qualifiquen de defectes que ja procedeixen del pressupost en curs com són els sous de la presidenta i el gerent, que consideren massa elevats.

La gestió de residus també ha provocat el vot contrari de la CUP als comptes. Ho argumenta el portaveu de la formació, Òscar Garcia:

D’altra banda, consideren excessiu el cost de manteniment de la maquinària de l’abocador i lamenten que a partir de la taula salarial del personal del Consell han detectat que hi ha una sèrie de complements que són fora de conveni i poc objectius.

L’Agrupació d’Electors Independents s’ha abstingut al pressupost pel 2021. També ha lamentat que no s’hagi definit el sistema de recollida de residus. Acusen el govern comarcal de manca de transparència en aspectes com el repartiment de la dotació per arranjar camins, el desconeixement del cost dels arquitectes i secretaris dels ajuntaments o la gestió del conflicte amb els treballadors del Centre Sanitari. El portaveu dels Independents, Joan Solà, lamenta que l’executiu no hagi actuat reclamant més monitors pels menjadors escolars fins que no s’ha tret aquesta problemàtica a la llum i que els ajuntaments hagin hagut d’assumir els plans de protecció civil, el Duprocim. Joan Solà:

 En canvi, la presidenta del Consell es mostra satisfeta d’haver aconseguit finançament per fer inversions l’any que ve. Sara Alarcón:

En la sessió semipresencial d’ahir a la tarda van prendre possessió dos nous consellers comarcals: Jaume Fons, regidor de Clariana, seu a les files d’Esquerra per cobrir la vacant de Mercè Ibran, de Sant Llorenç, que va deixar el càrrec per motius de salut. Al grup de Junts s’hi incorpora Robert Molas, d’Olius, al lloc de Montse Giralt. En els últims mesos s’han renovat 4 dels 19 consellers comarcals que conformen l’ens intermunicipal, dos d’Esquerra, al govern, i dos de Junts, a l’oposició.

   Podeu recuperar la sessió completa en aquest enllaç:

https://www.youtube.com/channel/UChF5iUZP5SrhWWnE-UUtKcA?view_as=subscriber

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *