L’Arxiu Comarcal del Solsonès commemora la Setmana Internacional d’Arxius amb una mostra de banderins de Solsona i una visita guiada per les instal·lacions

A partir de dilluns vinent i fins al dia 16, la biblioteca de l’Arxiu exhibirà una petita mostra de banderins de Solsona.

Els primers banderins van aparèixer al segle XIX. Eren fets artesanalment sobre teixit de seda i amb lletres brodades. Poc a poc, el procés es va anar industrialitzant i es va anar canviant per altres tipus de tela i després per paper i plàstic. El punt àlgid va ser la dècada dels 1960 i 1970, quan servien de reclam publicitari i com a souvenir turístic. Algunes marques comercials els van adoptar i els oferien als seus clients com a col·lecció. També se’n podia trobar de fires, esdeveniments esportius o actes culturals. De fet, fins fa ben poc, en el món del futbol era tradició que l’equip local regalés al visitant un banderí del club quan s’enfrontaven per primera vegada.

Els banderins turístics van passar a ser un souvenir amb reproduccions de monuments, folklore, escuts i llocs de diferents poblacions. Uns eren amb fotografies i altres amb il·lustracions acolorides. Aquest objecte de record es va estendre per gairebé tota l’Europa Occidental per ser enganxat en alguna paret de les cases. Els de Solsona es podran veure a partir de la setmana que ve a la mostra de l’Arxiu Comarcal. D’altra banda, el dimecres 7 a les 12 i a la una del migdia es podrà fer una visita guiada per les instal·lacions de l’equipament. S’hi mostrarà la nova cambra de refrigeració inaugurada recentment. Per participar-hi, no cal inscripció prèvia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *