L’ARCA i els GAL reivindiquen des de Solsona processos participatius amb el territori davant la instal·lació massiva d’energia renovable

L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya i els 12 Grups d’Acció Local de Catalunya van presentar ahir a la tarda el seu posicionament sobre aquesta qüestió. Es tracta d’un paquet de recomanacions per a les empreses promotores de grans instal·lacions d’energies renovables en relació a les mesures compensatòries que han d’oferir al territori. Els Grups d’Acció Local s’han ofert com a intermediaris.

Tant el protocol d’actuació com les mesures compensatòries s’han elaborat en base a les directrius de l’Agenda Rural de Catalunya, aprovada pel Govern el passat 22 de maig i nascuda d’un ampli procés participatiu de la societat catalana. Així, proposen que les mesures segueixin els 6 reptes marcats per l’Agenda Rural. Passen per garantir els drets socials, uns serveis dignes i assegurar un món rural viu; una transició ecològica amb una economia circular que faci front al canvi climàtic i faciliti la diversitat i aconseguir un territori connectat, equilibrat a nivell de comunicacions. També es proposa un sistema agroalimentari per avançar cap a la sobirania alimentària; un sistema forestal que impulsi una gestió i un aprofitament forestal sostenibles i que es garanteixin serveis econòmics essencials, nous filons d’ocupació, generar oportunitats i innovació en l’economia rural.

El president d’ARCA, Francesc Lluch, ha posat de relleu la crisi sense precedents del mercat energètic, basat en combustibles fòssils, i la necessitat que hi ha en els entorns rurals d’una transició energètica participada i distribuïda. Amb tot, alerta que això no es pot fer a qualsevol preu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *