L’ampliació de l’abocador, principal inversió del Consell Comarcal per al 2022

El ple de l’ens intermunicipal va aprovar ahir la tarda el pressupost per a l’any vinent en una ajustada votació. Hi van donar suport els consellers de govern, inclosa la presidenta, Sara Alarcón, que està de permís de maternitat i va participar-hi telemàticament. El desè vot favorable va ser el del conseller comarcal de l’Agrupació d’Electors Independents, Antoni Márquez. La formació va donar llibertat de vot als dos representants i el conseller Marià Torra va votar contra els comptes juntament amb la resta de l’oposició de Junts i la CUP, en total, nou vots contraris.

El pressupost consolidat del Consell Comarcal per al 2022 frega els 13 milions d’euros i és un 1% inferior al de l’exercici en curs. 7 milions d’euros corresponen al Consell Comarcal, 6 al centre sanitari i 82.500 euros al Patronat de Turisme. En el capítol d’inversions, el tros més gros del pastís se l’emporta l’ampliació de l’abocador, amb un milió 300.000 euros. També es destinaran 583.000 euros a infraestructures, entre camins i el talús de la carretera del Port del Comte. Els ajuts d’urgència social i energètica i l’increment d’un 2% del capítol de personal en són els aspectes més destacats.

Pel que fa al Centre Sanitari, el major gruix són les despeses de personal, amb 4,3 milions d’euros. Aquest capítol creix prop d’un 7% per la contractació de personal que fins ara es comptabilitzava com a prestació de serveis. Les despeses financeres baixen un 73% en tant que la situació econòmica de l’ens ha millorat i no es preveu haver de fer un ús tan freqüent del factoring. Les inversions es doblen per la millora de l’eficiència energètica amb l’adquisició d’una caldera, leds i maquinària per valor de 204.000 euros.

L’oposició en bloc va votar en contra dels pressupostos. Totes les formacions hi troben a faltar una partida per al canvi de sistema de recollida rural a illetes. Ho destaca la portaveu de Junts, Isabel Pérez:

El grup comarcal de Junts no admet que hi continuï havent traspàs de fons del Centre Sanitari al Consell Comarcal i reclama una partida per millorar les condicions laborals dels treballadors de l’ens de salut.

La CUP també posa el focus en la recollida de residus i el Centre Sanitari. Escoltem el portaveu, Òscar Garcia:

Garcia també lamenta que en els últims 5 anys el Consell porta gastats a l’abocador 312.000 euros a causa de la mala gestió de l’empresa que anteriorment s’ocupava d’aquesta infraestructura. En aquest sentit, el president per delegació, Josep Caelles, ha explicat que s’ha interposat una demanda contra l’empresa per tal de recuperar els diners que s’hi han hagut d’invertir. La CUP també reclama que es desencalli la Relació de Llocs de Treball de l’ens, mentre que Caelles assegura que abans de final d’any preveuen tenir aquesta qüestió resolta.

Pel que fa a l’Agrupació d’Electors Independents, mentre que Antoni Márquez es va alinear amb el govern votant a favor del pressupost, Marià Torra s’hi va oposar. Torra lamenta que el sou anual de presidència i el gerent del Consell, de 160.000 euros, sigui superior al pressupost anual de l’Ajuntament de La Molsosa. Ell és partidari de delegar totes les funcions al Consell d’Alcaldies ja que l’actual sistema suposa una sobrecàrrega pels ajuntaments petits:

Des del govern, el president per delegació, Josep Caelles, defensa que no es pot pressupostar la recollida de residus fins que el finançament no estigui ben definit:

En el ple d’ahir va prendre possessió del càrrec un nou conseller comarcal d’Esquerra, el regidor de Sant Llorenç Joan Subirana. Per contra, va presentar la seva renúncia el regidor de La Coma Gerard Bajona, de Junts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *