L’Ajuntament de Llobera es manifesta en contra del procediment per agregar Torà i Biosca al Solsonès
El ple del Parlament de Catalunya abordarà aquest dimecres el debat i la votació de la proposició de llei del grup socialista pel canvi d’adscripció comarcal i veguerial d’aquests municipis ara segarrencs. Serà en lectura única davant del Ple. Aquesta fórmula no es veu de bons ulls des de l’Ajuntament de Llobera, que considera que s’hauria d’haver fet una consulta al Solsonès per conèixer la voluntat de la ciutadania. Al marge d’això, l’alcalde accidental de Llobera, Joan Vendrell, recorda que es va demanar un estudi socioeconòmic sobre l’impacte del pas de Torà i Biosca al Solsonès, que no s’ha fet. Recordem que paral·lelament al canvi d’adscripció comarcal de Torà i Biosca, al novembre l’Ajuntament de Llobera va iniciar de nou l’expedient per annexar 16 masies de Llanera, ara a Torà, al seu municipi. Joan Vendrell, alcalde accidental de Llobera:
Per la seva banda, el grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Solsona acusa el Govern d’utilitzar excuses per retardar el debat i la votació d’aquest tema al Parlament com a estratègia electoral. Mohamed El Mamoun afirma que la tardança va lligada a la por de possibles canvis electorals al Solsonès derivats de l’entrada d’aquests dos municipis. El PSC de Solsona afirma que a punt de ser convocades les eleccions municipals del 28 de maig no serà fins al 2027 quan els resultats de Torà i Biosca computaran a efectes del Consell Comarcal.
Pel que fa al text de la proposició de llei que porta l’ordre del dia del Ple del Parlament de dimecres, explicita que si prospera, aquesta Llei entrarà en vigor l’endemà d’haver estat publicada al Diari Oficial de la Generalitat i que la incorporació de Torà i Biosca al Solsonès es farà efectiva després de la celebració de les eleccions municipals posteriors a l’entrada en vigor d’aquesta llei. A partir d’aquí, es traspassaran els empleats públics que corresponguin del Consell Comarcal de la Segarra al del Solsonès així com els béns, els drets i obligacions, els usos públics, els aprofitaments i les càrregues, amb audiència prèvia als dos consells comarcals afectats. Pel que fa a l’afectació econòmica sobre la llei de pressupostos de la Generalitat es determina que no tindrà efectes fins a l’aprovació dels propers comptes.