La societat solsonina rep amb sorpresa la renúncia de Xavier Novell fent balanç de les llums i ombres del seu episcopat

Quan fa només 24 hores de l’inesperat anunci de la marxa del bisbe, Solsona encara paeix la notícia i mira de deduir-ne els motius.

Ramon Segués, president de l’Associació Amics de Mossèn Huguet, amb qui el prelat va topar frontalment als inicis al capdavant de la diòcesi, qualifica la decisió de sorpresa majúscula i valora que és una qüestió que feia temps que es cuinava en el més secret absolut. Ramon Segués qualifica aquests 10 anys de convulsos, amb molts moments de sorpresa, la majoria no agradables:

Segués defineix Novell com una persona amb molta personalitat, valenta, ferma defensora dels seus postulats i capaç de fer girs de 180 graus en temes com el nacional, per exemple, passant de prohibir de tocar les campanes l’11 de Setembre a animar a votar posicions independentistes l’1-O o anar a visitar els presos polítics, com ahir explicaven a través de Twitter els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull, agraint-li el gest.

El periodista Oriol Montanyà, també molt proper a l’Església i a la figura de mossèn Huguet, considera necessari el canvi al capdavant de la diòcesi per renovar el projecte, les energies i les il·lusions i acabar amb una situació enquistada de fa temps. Oriol Montanyà:

Precisament, Oriol Montanyà va ser el conductor del programa El Vermut d’aquesta emissora, que el 24 de febrer del 2008, dos anys abans que fos nomenat bisbe, va generar un dur enfrontament verbal entre Xavier Novell i Jesús Huguet (recupereu-lo aquí).

Una de les protagonistes d’aquell espai va ser Neus Mujal, que no amaga la seva alegria per la renúncia del prelat. Reconeix que Novell ha fet moltes coses bones, però pel que fa a les qüestions que l’afecten més directament, en fa un balanç negatiu. Posa com a exemple el fet que tingués el cau dels escoltes un any sense llum i també la gestió de Càritas. Neus Mujal:

De fet, ahir a la tarda, una vintena de persones convocades per La Cugula i el Grup de Gèneres van acostar-se a la porta del Palau Episcopal per acomiadar Novell amb un brindis.

Al marge de les polèmiques, la societat solsonina també reconeix a Novell els seus mèrits. La directora de la residència Hospital Pere Màrtir Colomés, Rosa Anguera, manifesta el màxim respecte cap a la seva decisió i li mostra el seu suport en el que considera que no deu haver estat una decisió fàcil per al també president del patronat de la residència. Li agraeix el temps dedicat a la Fundació i a les persones, especialment pel que fa al brot de Covid de principi d’any:

       Hi coincideix l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, que valora la bona col·laboració en la gestió del brot a la residència que va permetre alleugerir una mica la difícil situació. En el mateix sentit, reconeix la tasca de Novell en fer realitat els pisos tutelats que, si bé són de la fundació, són un bé que queda per a tota la ciutat. L’alcalde també ha rebut amb sorpresa la decisió de Novell i reconeix tant les friccions com les col·laboracions que han permès tirar projectes endavant:

       No ho veu de la mateixa manera la CUP, que ha estat especialment crítica amb el bisbe de Solsona. El regidor Oscar Garcia no vol entrar a valorar els motius de la renúncia, però sí que fa una valoració negativa d’aquests 10 anys de Xavier Novell al capdavant del Bisbat:

       Recordem que mentre no es nomena un nou bisbe de Solsona, el bisbe de Vic, Romà Casanova, serà l’Administrador Apostòlic de la diòcesi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *