La Festa Major de Solsona tindrà més concerts i canvia de dia la capta amb els gegants joves per atraure més públic juvenil

Aquest migdia han presentat la programació de la 370a edició a la plaça del Camp, un dels punts neuràlgics de la celebració. Hi ha pres part l’alcaldessa, Judit Gisbert; el regidor de Cultura, Albert Colell; i l’autora del disseny de la imatge gràfica, Kàtia Prat.

La Festa Major comptarà amb una cinquantena d’actes durant la primera quinzena de setembre, amb la major part de convocatòries concentrades del 7 a l’11. Una de les novetats serà el Concert de vígilia el dia 1 a 2/4 de 10 del vespre a la plaça del Consell Comarcal. El pianista i compositor Albert Guinovart i la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona revisitaran les músiques de la Festa Major. Es tracta d’una iniciativa que podria repetir-se cada any amb artistes convidats.

L’altre canvi destacat és la col·laboració entre Joventut Solsonina i l’Agrupació de Geganters que passa per canviar de dia la capta dels gegants joves. Ho explica l’alcaldessa, Judit Gisbert:

 També s’avança l’horari del tret de sortida de la festa, el dia 7, amb la trabucada, la tronada i la salutació de l’alcaldessa i el primer passa carrers a ¼ d’una del migdia. Tot i que és una hora en què els infants encara seran a classe, en sortir podran participar al passa carrers i dinar abans de tornar a l’escola aprofitant l’espai del migdia. D’altra banda, enguany també hi ha un retorn: el de la Tractorada popular de la Diada, que es recupera després d’un parèntesi de sis anys.

El regidor de Cultura, Albert Colell, subratlla el caràcter popular de la festa, amb la majoria de convocatòries gratuïtes. En són una excepció el concert solidari del SOM amb la Camerata Bacasis i l’obra que estrena Lacetània Teatre “Dos minuts infinits”. Colell destaca la necessitat que la tradició evolucioni però sense perdre l’essència:

El disseny de la imatge gràfica de la Festa Major el signa la fotògrafa i creativa Kàtia Prat i porta per títol “L’esplendor”. Es tracta d’un muntatge de rajoles hidràuliques amb els colors i ornaments dels vestits dels gegants. El concurs del programa, amb quatre treballs presentats, va quedar desert i la regidoria de Cultura va decidir donar sortida a una obra finalista de l’any passat. Kàtia Prat explica el simbolisme d’aquest disseny:

Pel que fa als articles del programa de Festa Major, n’hi ha un de l’Agrupació de Geganters sobre els 250 anys del bou. La resta també commemoren altres efemèrides: els 40 anys de la Penya Barcelonista de Solsona i Comarca, el 50è aniversari dels campaments de l’Esplai Riallera i el quart de segle del SOM. També s’hi publica un article del Museu i la tècnica municipal de Cultura sobre els costums funeraris solsonins amb motiu d’una nova incorporació a la col·lecció etnogràfica municipal: l’antic carro dels difunts que es va utilitzar entre els anys 30 i els anys 60.

El programa de la Festa Major de Solsona en format paper es podrà començar a recollir a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament a partir de l’última setmana d’aquest mes. Mentrestant, la programació detallada es pot consultar en línia al web solsonalafesta.net.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *