Ingressen a l’Arxiu Comarcal del Solsonès un centenar de documents de la presó i la dipositaria de Solsona
Són d’entre el 1860 i el 1890 i els conservava a casa el pare de Josep Gangolells Espinal “Tribulet”. Són talonaris de contribucions de consum i l’import industrial, llistes de ciutadans que estaven al descobert, llibretes de comptabilitat de la presó i una carpeta “para los asuntos que hay que dar cuenta al Ayuntamiento”, així com una relació de despeses per a una intervenció de fortificació de la ciutat.
El director de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, Jordi Torner, explica que aquesta documentació no figurava en l’inventari del fons municipal de Solsona realitzat pel secretari municipal Domènec Valls. Per tant, això significa que aquests documents no van sortir directament de l’Ajuntament, sinó de la presó i la recaptació, dos serveis que es gestionaven autònomament.
El Tribulet va localitzar aquests documents a casa del seu pare, Lluís Gangolells, quan va morir, i va decidir dur-los a l’Arxiu perquè els estudiessin. Ell els va arreplegar d’una masia propera al Miracle que els volien llençar i ell va voler evitar que es perdessin. El director de Arxiu constata la importància de poder recuperar aquest patrimoni dispersat. Un sistema similar ha permès ingressar a l’arxiu documents dels consistoris de Lladurs, Riner, Odèn i La Molsosa. Amb tot, hi ha un buit important de l’època de la guerra civil. En la mateixa línia, l’alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, anima tothom que tingui documentació antiga d’aquest tipus que s’adreci a l’arxiu.
El fons documental de l’Ajuntament de Solsona a l’Arxiu Comarcal del Solsonès és un dels més rics que es conserven, amb documents de principi del segle XIV. El 1995 s’hi van dipositar la major part dels fons i des de llavors s’hi ha anat fent ingressos regulars.